خانه / طراحی / سیستم های پایه ساختمان و انواع آن
دیوار و سیستم های پایه ساختمان

سیستم های پایه ساختمان و انواع آن

سیستم های پایه (دیوار و ستون) ساختمان و انواع آن

مقدمه

عليرغم اينكه كشور ايران از ايام كهن در صدر تمدن جهان بوده ، عالمان و هنرمندان زيادي را در دامان خويش پرورانده است و از پيشتازان صنعت ساختمان در جهان محسوب مي شده ، متاسفانه در حال حاضر ، در اين زمينه از جايگاه درخور شان خويش برخوردار نيست و سازندگان ساختمان ، خصوصا ساختمان هاي با مصالح بنايي غير مسلح ، نه تنها ضوابط فني و الزامات قانوني عصر حاضر را رعايت نمي كنند بلكه از علوم قديمي ساخت و ساز نيز بي بهره اند. نتيجه امر ، توليد ساختمان هايي است كه از حداقل ايمني خصوصا در مقابل بارهاي ديناميكي زلزله بي بهره است و با اندك تكاني فرو ميريزد. از آنجا كه ساختمان سرمايه ملي است و خرابي هر بنا معادل از دست رفتن پاره اي از اين سرمايه عظيم مي باشد ، به نظر مي رسد علاوه بر اينكه جلوگيري از ساخت و سازهاي نامطلوب بايستي در دستور كار مسولين امر قرار گيرد ، ضرورت مقاوم سازي و بهبود عملكرد ساختمان هاي نامناسب موجود نيز از بديهيات است.

دیوار : در تعریف عبارت است از یک ساختار ممتد ، یکپارچه ، محکم از جنس ۱- آجر  ۲-  سنگ  ۳-  چوب  ۴- بتن   ۵- فلز وغیره ،که ضخامت آن در مقایسه به طول و ارتفاع ، نازک می باشد.دیوارها ، ساختمان ها یا محوطه را محصور و محافظت می نمایند یا به عنوان مجزا کننده فضاها از یکدیگر بصورت اجزاء یا اتاق ها عمل می کنند.

تقسیم بندی دیوار ها از نظر محل قرار گیری :

دیوار خارجی : دیوارهای خارجی یا دیوارهای نما ، مانند دیوار مشرف به حیاط یا کوچه و خیابان باید خصوصیات ویژه ای از جمله جلوگیری از نفوذ رطوبت ، سرما ، سر و صدا و همچنین توان تحمل شرایط خاص اقلیمی منطقه را دارا باشند.
دیوار داخلی : دیوارهای داخلی فضاهای داخل ساختمان را از یکدیگر جدا مکنند.

آجر: دارای انواع گوناگون میباشد از جمله فشاری ، ماشینی ، سفالی ، سوراخ دار آجر نما یا حتی آجر ماسه آهک. ابعاد استاندارد آجر ۵/۵×۱۱×۲۲ می باشد.

تقسیم بندی دیوار ها از نظر سازه ای

دیوار های باربر : دیوارهای باربر ، بار های وارده به خود ، مانند سقف ها و کف ها را افزون بر وزن خود ، تحمل و منتقل می کنند.

دیوار های غیر باربر : دیوارهای غیر باربر تنها تحمل وزن خود را داشته و آن را منتقل می کنند.

نکته : لغت «دیوار مستقیم» یا «پارتیشن» برای مشخص کردن ساختار ممتدی بکار می رود که به عنوان جدا کننده اجزاء و اتاقهای ساختمان انجام وظیفه نماید. در عمل لغت «دیوار تقسیم» به

دیوار داخلی غیر باربر اطلاق می گردد.

تقسیم بندی دیوار ها از نظر ساختار :

       ۱- دیوار بنایی ساده
      ۲- دیوار بنایی کلاف بندی شده
۳- دیوار های بتن مسلح
۴- دیوار های مخصوص

الف – دیوار بنایی ساده : دیوار های بنایی ساده از مصالحی مانند آجر ، سنگ بتن یا چوب ساخته می شوند.

ب دیوار های بنایی کلاف بندی شده : در دیوار های بنایی کلاف بندی شده یک قاب چوبی یا بتنی و یا فلزی متناسب و پیوسته استحکام و پایداری لازم را به وجود می آورد و در میان قابها با مصالح پرکننده ای مانند آجر و یا بر روی دو طرف قابها ، مصالح نازک مناسب تخته های چوب و یا ورق های آزبست سیمان پوشیده می شود.

ج دیوار های بتن مسلح :  به کمک بتن مسلح می توان دیوار های باربر یا غیر باربر با ضخامت کمتر و کیفیت بهتر بصورت یک پارچه ساخت. بتن این نوع دیوار ها را در محل ساختمان می ریزند. انواعی از دیوارهای بتن مسلح وجود دارند که در کارخانه بصورت «پیش ساخته» و با مشخصات مورد نظر تولید شده ، و بعد از آن به محل ساختمان حمل و در محل پیش بینی شده نصب می شوند.

د- دیوار های مخصوص (دیوار های ساندویچی) :
این دیوار ها دارای ویژگی های خاصی می باشند از جمله دیوارهای عایق رطوبت که مانع از نفوذ آب و رطوبت از سمتی به سمت دیگر می گردند. دیوارهای عایق صدا ، از عبور اصوات به مقدار قابل توجهی جلوگیری می کنند

دیوارهای D3  پانل :

این دیوارها دارای ویژگی های مختلف از جمله عایق صدا و رطوبت هستند که دارای توان ۶۰ درصد ، مهار زلزله هستند .

دسته بندی سازه ای اسکلت های ساختمان

۱- اسکلت فلزی

۲- اسکلت بتنی

اسکلت فلزی

ساختمان هاي اسکلت فلزي:

در اين نوع ساختمان ها براي ساختن ستون ها و پل ها از پروفيل هاي فولادي استفاده مي شود. در کشور ما معمولا ستون ها را از تير آهن هاي  I دوبل يا بال پهن هاي تکي استفاده مي نمايند، و همچنين براي اتصالات از نبشي و تسمه و براي زير ستون ها از صفحه فولادي استفاده مي شود، و معمولا دو قطعه را به وسيله جوش به همديگر متصل مي نمايند. سقف اين نوع ساختمان ها ممکن است تيرآهن و طاق ضربي باشد، و يا از انواع سقف هاي ديگر از قبيل تيرچه بلوک و غيره استفاده گردد.

ستون فلزي
ستون عضوي است كه معمولا به صورت عمودي در ساختمان نصب مي شود و بارهاي كف ناشي از طبقات به وسيله تير و شاهتير به آن منتقل مي گردد و توسط آن به شالوده و سپس به زمين )پی) انتقال مي يابد .

شکل ستونها

شکل سطح مقطع ستونها معمولاً به مقدار و وضعیت بار وارد شده بستگی دارد. برای ساختن ستونهای فلزی از انواع پروفیل و ورقها استفاده می شود.

عموماً ستونها از نظر شکل ظاهری به دو گروه تقسیم می شوند:

الف) نیمرخ ( پروفیل ) نورد شده شامل انواع تیرآهن ها وقوطی ها

ب ) مقاطع مرکب

۲- اسکلت بتنی
بتن بطور کلی ترکیبی از فراورده های ساختمانی اطلاق می شود که از اختلاط
و ترکیب شن ماسه آب و همچنین ماده چسباننده ای مانند سیمان یا آهک ساخته
می شود.

امتیازات بتن مسلح :
۱- شکل پذیری
۲- مقاومت در مقابل آتش و فرسایش مکانیکی حاصل از تاثیرات تخریبی آب و هوا
۳- طراحی یکپارچه و بدون درز و بالا بردن ضریب اطمینان و باربری در ساختمان.
۴- اقتصادی تر بودن بتن مسلح

معایب بتن مسلح :

۱- وزن نسبتا زیاد بتن مسلح و سنگینی سازه های حاصل از آن.

۲- بتن مسلح در مقابل صوت و حرارت (بدون بکار بردن عایق های مناسب این کار) عایق بسیار ضعیفی است.

۳- هزینه های نوسازی و تخریب سازه های بتن آرمه بسیار سنگین بوده.

بتن مسلح:
بایکدیگر عمل کردن یا اتحاد فولاد و بتن:
چسبندگی بسیار خوب و مناسب بین فولاد و بتن است که باعث به وجود آمدن جسم واحدی به نام بتن مسلح یا بتن آرمه می گردد ، که ویژگیهای هر یک از دو مصالح را (کشش و فشار) متفقاً به همراه دارند.

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

خانه مسکونی و مبانی و اصول روش های معماری آنها

خانه مسکونی و مبانی و اصول روش های معماری آنها: خانه مسکونی یا مسکن به عنوا …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.