خانه / نوین ساز / سازه های نوین / قطعات پیش ساخته
قطعات پیش ساخته

قطعات پیش ساخته

تاریخچه قطعات پیش ساخته

قطعات پیش ساخته

برای اولین بار توسط چوزف پاکستون مطرح شدند، او در سال ۱۹۸۰ قطعات پیش ساخته ای ایجاد کرد و از آن ها در ساخت ساختمان کمک گرفت. بعد از او والتر گروپیوس در سال ۱۹۱۰ ساخت این قطعات را به شکل صنعی درآورد اما نقطه اوج استفاده از این قطعات و محبوبیت آن به جنگ جهانی دوم مربوط است، زمانی که نیاز به ساخت و ساز سریع وجود داشت و در این زمان بود که سازه ی پیش ساخته با افزایش سرعت ساخت در عین افزایش استحکام توانست بازار خود را به دست بیاورد و استفاده از آن فراگیر شود.

حالا هم قطعات پیش ساخته در سازه های مختلفی از جمله دیوار حائل و دیوار محوطه مورد استفاده قرار می گیرد که باعث به وجود آمدن مزیت های بسیاری شده است.

قطعات پیش ساخته چیست؟

قطعات پیش ساخته در ابتدا در کشور های اروپایی ساخته شد و مورد استفاده قرار گرفت. در این قطعات که از جنس بتن ساخته می شود از آخرین تکنولوژی و افراد حرفه ای شده و به این روش به تولید انبوه می رسند که در نتیجه می توان به راحتی به ان ها دسترسی داشت و در ساخت و ساز ها استفاده نمود. قطعات پیش ساخته در کارگاه ها و کارخانه ها مخصوص تولید و مورد سنجش کیفیت قرار می گیرند، پس از آن برای استفاده در ساخت و ساز به هر مکانی که مورد نیاز باشد ارسال می شوند و به این طریق بخشی از کار ساخت و ساز خانه پیش از این در کارگاه و کارخانه صورت گرفته و به همین خاطر است که به ان پیش ساخته می گویند.

اهمیت قطعات پیش ساخته

مهم ترین ویژگی که باید یک ساختمان داشته باشد، دوام و استحکام آن است. استحکام کافی در یک ساختمان یعنی امنیت ساکنین آن و به همین خاطر اولین ویژگی که در ساخت و ساز به آن توجه می شود تامین امنیت و درواقع همان استحکام ساختمان است و اولین قدم برای این مسئله تهیه مواد اولیه و مصالح مناسب است در نتیجه قطعات پیش ساخته اهمیت بسیار زیادی از این حیث دارند. بنا بر گزارشات و آزمایش هایی که صورت گرفته کیفیت قطعات پیش ساخته به لحاظ استحکام از دیگر انواع قطعات بیشتر است و دلیل این موضوع هم ساخت آن ها در شرایط بسیار مناسب و تحت آزمایش و نظر کارشناسان است. به این ترتیب عمر مفید یک سازه با استفاده از قطعات پیش ساخته افزایش می یابد.

انواع قطعات بتنی پیش ساخته:

  • قطعات پیش ساخته مسلح
  • قطعات پیش تنیده
  • قطعات بتنی پیش تنیده پیش کشیده
  • فطعات بتنی پس تنیده پس کشیده

 

  • قطعات دیوارهای پیش ساخته بتنی و مشبک ماندگار
  • انواع قطعات اصلی سازه شامل: دیوار های larg panel ، تک جداره و دوجداره عايق دار و ساده باربر ، فیسینگ و نما و همچنین ماندگار قلزی مشبک دیواری
  • قطعات پیش دال و دال بتنی پیش ساخته

انواع قطعات اصلی سازه شامل: پیش دال ، کوبیاکس ، دال کامل و دال کف

  • قطعات پیش ساخته بتنی سفارشی

انواع قطعات شامل: انواع باکس ، نیوجرسی بریر ، منهول ، سنگ دال و…

  • قطعات پیش ساخته دیوار محوطه
  • انواع قطعات یک رو ، دو رو و نقش دار شامل: پنل دیواری ، ستون و پی

قطعات پیش ساخته مسلح: همانطور که از نامش پیداست این نوع قطعات پیش ساخته قطعاتی هستند که  به وسیله میله گرد مسلح شده اند به عبارتی توسط این میله گرد ها نگه داشته میشود

قطعات پیش تنیده:  در ابتدا این پیش تنیدگی را معنا کنیم به این معنا می باشد که  ایجاد یک تنش ثابت و دائمی که اکنون این تنش ثابت و دائمی در یک عضو بتنی می باشد به طور دلخواه و به اندازه لازم در این قسمت به جای استفاده از میله گردهای معمولی یا نام دیگر آن آرماتور از کابل هایی استفاده می شود که مخصوص است و دندانه دارد و تاندون نامیده میشود و جالب است که این نکته را بدانید که این کابل ها قدرت کششی خیلی قوی دارند این نوع از کابل ها معمولا در سقف های ساختمانی که خیلی بلند هستند و بیش از هفت متر ارتفاع دارند استفاده می شود همچنین در پل و قطعات پل و تراورس های راه اهن هم استفاده میشود.این نوع از قطعات به دو نوع پیش تنیده و پس تنیده تقسیم میشوند که تفاوت این دو نوع کابل ها فقط در نحوه اجرا یعنی در واقع نصب این کابل ها می باشد

قطعات پیش ساخته چه مزیت هایی دارند؟

  • تمرکز در قسمت بسیار مهم مراحل ساخت در کارخانه و کاهش هزینه های کارگاهی
  • بهبود کیفیت قطعات و در نتیجه دقت در کنترل کیفیت تولید صنعتی
  • افزایش کارائی نیروی انسانی بدلیل امکان برنامه ریزی مناسب خط تولید و شرایط مناسب کار در کارخانه و در نتیجه کاهش فعالیت های بی فایده کارگاهی
  • بکار بردن بتن با مقاومت بیشتر با توجه به وجود شرایط بهتر در تولید و امکان برقراری کنترل مداوم بر کیفیت بتن
  • افزایش بهره وری تجهیزات به دلیل استفاده مکرر آن ها
  • کوتاه شدن زمان ساخت
  • کاهش تاثیرشرایط فصلی اب و هوایی در ساخت
  • تبدیل شیوه های ساختمانی به سلسله ایی از فعالیت های تولیدی جهت دار

معماری قطعات پیش ساخته:

این قطعات از لحاط معماری انعطاف پذیری بالایی دارند و به هرشکلی که مد نظر میباشد میتوان فضای داخلی را تقسیم بندی کرد

میزان عایق بودن قطعات پیش ساختهقطعات پیس ساخته بنا به نوع ساخت و تکنولوژی به کار رفته در آن ها می توانند عایق بسیار خوبی برای صداو انرژی محسوب می شود یا اینگونه نباشد. در صورتی که در ساخت قطعات پیش ساخته از پانل های بزرگ استفاده شده باشد عملکرد خوبی به عنوان عایق صدا نخواهند داشت اما در صورت استفاده از لایه های پلاستوفوم در ویار ها عایق بندی آن بسیار خوب و مناسب خواهد بود.

معایب

قطعات پیش ساخته محصولی کارگاهی و کارخانه ای است به همین خاطر در تعداد و ابعاد بالا تولید می شوند که این موضوع می تواند برای انبوه سازی و پروژه های بزرگ مفید باشد اما همین عامل باعث می شود استفاده از چنین روشی برای پروژه های کوچک با توحه به تعداد بالای ساخت و … با مشکلاتی مواجه است و درواقع به راحتی نمی توان از آن استفاده کرد.

نحوه تولید قطعات بتنی پیش ساخته

تولید قطعات در کارخانه

تولید قطعات سازه های پیش ساخته بتنی شامل مراحل آماده سازی قالب ها ، فولادگذاری ، بتن ریزی و عمل آوردی است و بسیار حائز اهمیت اند . در تولید قطعات بتنی پیش ساخته عملیات پیش تنیدگی نیز در صورت لزوم انجام می شود . عملیات پیش تنیدگی باعث کاهش ارتفاع تیر ها می گردد در حالی که تاثیر به سزایی در کنترل کیفی مراحل مختلف احرا  قبل از بتن ریزی دارد . به طور کلی روش های مختلف تولید این قطعات عبارتند از : تولید قطعات به صورت درجا  و تکی ، تولید قطعات به  صورت درجا و چند تایی و تولید قطعات با استفاده از جابجایی شاسی یا پالت جا به جایی با نقاله تولید خطی

حمل قطعات به محل اجرای ساختمان

نصب قطعات و تکمیل اتصالات

اجرا ساختمان های بتنی پیش ساخته

سیستم پیش ساخته بتنی به یکی از دو روش زیر اجرا می‌شود:

در روش خطی  اجرا اجزای تشکیل دهنده سازه ساختمان  بتنی پیش ساخته شامل پی، شناژ، تیر و ستون  و سقف به صورت پیش ساخته  بوده و اتصالات قطعات آن از نوع تر است. اتصال قطعات به وسیله اجرای بتن در فاصله بین دو قطعه و با استفاده از میلگردهای پیش بینی شده در لبه قطعات و میلگردهای متصل کننده‌ای که قبل از بتن ریزی اتصال نصب می‌شوند، صورت می‌گیرد.

اجرای ساختمان به روش خطی (تیر و ستون)

اجزای تشکیل دهنده سازه در این روش شامل شناژ ، پی، سقف، تیر و ستون می باشد .این قطعات به صورت پیش ساخته بوده

و اتصالت این نوع قطعات از نوع تر می باشد . اتصالات قطعات به وسیله اجرای بتن  در فاصله بین دو نقطه  و با استفاده از میلگرد های از قبل پیش بینی شده در لبه قطعات  و میلگرد های اتصال دهنده ای که قبل از بتن ریزی اتصال نصب می شود ، صورت می گیرد .

اجرای ساختمان به روش دیواری

در این روش اجزای تشکیل دهنده سازه ساختمان، شامل پی نواری، پانل‌های .دیوار و سقف به صورت پیش ساخته هستند. اتصالات این روش از نوع پیچ و مهره و در برخی موارد اتصال تر می‌باشد. کلیه باز شوهای در و پنجره و هر نوع داکت تاسیساتی و حتی محل کلید و پریز و لوله‌های برق از قبل پیش بینی شده و در کارخانه اجرا می‌گردد.

اجزای تشکیل دهنده سازه در این روش اجرا  شامل پی نواری ، پانل های دیوار و سقف به صورت پیش ساخته هستند  علاوه بر استفاده از اتصال تر  در این نوع روش اجرا از پیچ و مهره نیز هم  استفاده می شود . در این روش اجرا  کلیه بازشو های در و پنجره و هر نوع داکت تاسیساتی  و تاسیسات برقی همچون پریز ها ، لوله های برق و محل کلید ها  در کارخانه تولید می شود .

انواع اتصالات در سیستم های قاب ساده قطعات بتنی پیش ساخته

اتصال ستون به پی 

این نوع از روش اتصال به دو دسته تقسیم می شود   در روش اول اتصال  توسط پیچ هایی که صفحات فولادی نصب شده در انتهای ستون هایی که برای بتن ریزی مورد استفاده قرار می گیرد  ، اجرا می شوند .

اتصال سقف به سقف

در این نوع اتصال فاصله بین قطعات سقف توسط میلگرد های کلاف کننده در لبه قطعات و  میلگرد های اتصال دهنده  انجام می شود  و در نتیجه آن  باعث انسجام و اتصال قطعات سقف می شود .

اتصال تیر به ستون

این اتصال با استفاده از نبشی و صفحات فولادی که از قبل به صورت  پیش ساخته روی تیر ها و ستون های سازه تعبیه شده و در محل نصب گذاشته شده و اجرا گردد .

اتصال سقف به تیر

اتصال سقف به تیر به طور معمول به صورت تر و با استفاده از میلگردهایی که از قبل در قطعات سقف و تیر پیش بینی شده است، انجام می شود . با اضافه کردن میلگردهای طولی برای به هم پیوستن میلگردهای پیش بینی شده در قطعات تیر و سقف و بتن ریزی فاصله بین این دو قطعه، در محل اجرای ساختمان اتصال سقف به تیر تکمیل می‌شود.

اتصال ستون به ستون

در این نوع اتصال قطعات بتنی پیش ساخته با استفاده از صفحات فولادی در طرفین محل اتصال به دو روش کام و زبانه ، متصل می شوند

 

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

سقف کوبیاکس

سقف کوبیاکس : اگر بخواهیم یکی از شیوه‌های جدید و مدرن در اجرای سقف سازه‌های …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.