خانه / طراحی / اقلیم گرم و خشک در طراحی معماری

اقلیم گرم و خشک در طراحی معماری

اقلیم گرم و خشک:

مقدمه:اقلیم گرم و خشک  در طراحی معماری که این اقلیم قسمت عمده و وسیعی از خاک ایران را پوشانده است.دو منطقه کویر لوت و دشت کویر مرکزی ایران قرار دارند در حدود یک هفتم مساحت ایران را تشکیل می دهند که جزء این اقلیم محسوب می شوند و اگر نواحی حاشیه کویر . کو هپایه ای را به این مساحت اضافه نمائیم به این نتیجه می رسیم که مهمترین و بیشترین اقلیمی که در ایران با آن مواجه هستیم و سروکار داریم اقلیم گرم و خشک است.در این اقلیم که بیشترین مناطق نیمه استوایی را شامل می شود .به دلیل وزش بادهای مهاجم (مهاجر)که از جنوب غربی و شمال غربی به طرف استوا در حرکت اند،هوا بسیار خشک است این بادها هنگام عبور از قاره های بزرگ ،بیشتر رطوبت خود را از دست می دهند علاوه بر این در مناطق نیمه استوایی که جزءمناطق پر فشار هستند . به دلیل حرکت از قسمت های بالایی اتمسفر به پایین گرم و خشک می شود.توجه به خشکی هوا در این مناطق که با ویژگی های دیگری همراه است از نظر تامین  آسایش انسان و در نتیجه طراحی ساختمان اهمیت فراوانی دارد.

ویژگی های اقلیم گرم و خشک ایران:

۱-در اقلیم گرم و خشک ترولات جوی بسیار کم است.

۲-آب و هوای سرد و خشک را در فصل زمستان و آب و هوای گرم و خشک را در تابستان در این اقلیم شاهد هستیم.

۳-میزان رطوبت هوا در حد بسیار پایین در این اقلیم قرار دارد.

۴-پوشش نباتی بسیار کم است (بعلت ترولات جوی کم،زمین ها اکثرا نامساعد برای رویش گیاهان و همچنین وجود طوفان های شن)

۵-در اقلیم گرم و خشک شاهد تفاوت زیاد بین دمای شب و روز می باشیم (بعلت عدم وجود رطوبت و آب در این اقلیم )

۶-در نواحی نزدیک به کویر و مناطق کویری شاهد بادهای همراه با گرد و غبار می باشیم.

۷-در نواحی کویر و نزدیک شاهد گردباد ها و طوفان های شدید شن می باشیم.

۸-تغییرات سریع و ناگهانی در وضیت جوی این مناطق بسیار زیاد دیده می شود.(به وجود آمدن طوفان های شن)

در این اقلیم تابش مستقیم آفتاب که بسیار شدید و ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلو کالری در هر ساعت در متر مربع در سطوح افقی انرژی تولید می کند و با افزایش پرتو منعکس شده از سطوح بایر زمین،شدت آن بیشتر می شود .آسمان این مناطق ،در بیشتر سال بدون ابراست ولی معمولا بعد از ظهر ها در اثر گرم شدن و حرکت لایه های هوای نزدیک به زمین مد و طوفان و گرد و غبار پدید می آید.

رطوبت کم و نبود ابر در آسمان باعث می شود دامنه ی تغییرات دمای هوای در این مناطق بسیار زیاد شود.در تابستان تابش آفتاب در طول روز سطح زمین را تا ۷۰ درجه سانتی گراد می کند.در حالی که هنگام شب ،دمای سطح زمین به سرعت کاهش می یابد و به ۱۵ درجه سانتی گراد یا پایین تر می رسد.البته نوسان دمای هوا کمتر است ولی در هر حال ،میزان تغییرات آن به ۲۰ درجه سانتی گراد می رسد،دمای هوا در روزهای گرم تابستان به ۴۰ تا ۵۰ درجه ی سانتی گراد و در شب ها به ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد می رسد.

در فلات مرکزی که بزرگ ترین منطقه ایران است و اطراف آن را نا همواری های مرتفعی محصور کرده است،صرف نظر از حاشیه ی متصل به ارتفاعات و برخی حوزه های مستقل داخلی،شرایط آب و خشک است از جمله مشخصه های آن ،زمستان سخت و سرد و تابستان های گرم و خشک است با توجه به گستردگی فلات مرکزی دو منطقه ی آب و هوایی متمایز یعنی نیمه بیابانی و بیابانی را می توان در آن تشخیص داد.

منطقه ی نیمه بیابانی که شامل:شیراز-اصفهان-مشهد و…. از بادهای مرطوبی بهره می برند و نسبتا معتدل تر هستند ولی منطقه ی بیابانی که شامل:یزد-زاهدان،…. به دلیل رطوبت کم ،آب کم خشکی هوا شدید تر و گرم ترین منطقه محصوب می شوند.

 

ویژگی های عمومی بافت شهری اقلیم گرم و خشک ایران:

۱-بافت شهری و روستایی ،بسیار فشرده و با تراکم بالاست.

۲-فضاهای شهری کاملا محصور و بسته می باشند (برای کاهش تبادل حرارتی)

۳-کوچه ها به صورت درهم و پیچ در پیچ باریک هستند که در بعضی با طاق ها پوشیده شده اند(کاهش تبادل حرارتی و جلوگیری از حرکت باد با سرعت زیاد)

۴-ساختمان ها چسبیده به یکدیگر می باشند.(با کاهش تبادل حرارتی و نفوذ گرما)

۵-مسیر تابش خورشید و جهت باد عوامل و تعیین کننده در فرم ساختمان ها،نهوهی قرار گیری آن ها و جهت بادگیرها و پنجره ها و…. می باشند.

۶-بر روی گذرهای عمومی ساباط دیده می شود که برای افزایش هر چه بیشتر سایه بر روی معابر می باشند.

۷-برای حفاظت عابران از پرتو های گرم خورشید،معابر عموما به صورت شرقی-غربی می باشند.

۸-برای جلوگیری از حرکت سریع باد در معابر و به اصطلاح پیچیدن باد معمولا معابر را به صورت پیچ در پیچ و با شکستگی زیاد و باریک اجرا می نمایند.

 ویژگی های عمومی فرم ساختمان های اقلیم گرم و خشک ایران:

۱-تمامی ساختمان ها در این در اقلیم به شکل درون گرا و حصارکشی شده و بسته می باشند.

۲-عموما پنجره ها به داخل ساختمان ها باز می شوند.

۳-تمامی بناها به غیر از حمام ها دارای حیاط مرکزی هستند.

۴-بیشتر ساختمان دارای زیر زمین ،ایوان و بادگیر می باشند.

۵-کف ساختمانها پایین تر از سطح پیاده رو ها و خیابان ها می باشد مخصوصا این موضوع در کف حیاط ها بیشتر مشهود است.

۶-طاق ها عموما قوسی و گنبدی شکل هستند.

۷-ضخامت دیوار ها معمولا زیاد است.

۸-برای به حداقل رساندن جذب حرارت تابش خورسید توسط پوسته ی خارجی ساختمان ها ،سطوح خارجی ساختمان ها را سفید کاری می نمایند به طوری که سطوح خارجی ساختمان ها به شکل صاف و صیقلی در می آیند.

۹-سقف ساختمان های سنتی به سبب کمبود ترولات جوی و همین طور عدم وجود چوب به شکل گنبدی،خرپشته و طاق می باشند که بدون هیچ اسکلتی با خشت خام و گل اجرا می گردند.

۱۰-عامل مهم در طراحی و اجرای ساختمان ها جلوگیری از کوران و ایجاد سایه می باشد.

۱۱-تعداد و ابعاد پنجره ها و در ها تا حد امکان باید کاهش یابد.(به علت کاهش تبادل حرارتی)

۱۲-برای کمتر کردن کردن نفوذ اشعه انعکاس یافته خورشید از سمت زمین ،پنجره ها را در قسمت بالایی نباتی و دیوارها تبعید می نمایند.

۱۳-استفاده از حیاط مرکزی ،که دارای گیاه ،درخت و حوض آب است که زندگی خانه و اتاق معطوف به این حیاط می باشد.

۱۴-در این اقلیم بدون ساختمان ها فشرده است و کاهش نسبت پوسته ساختمان ها به حجم آن ،رکن اساسی و مهم در این ساختمان ها می باشد.

۱۵-سعی می گردد برای کمتر کردن تبادل حرارتی ،قسمتی از ساختمان داخل زمین اجرا گردد تا تبادل  حرارتی و نفوذ گرمای خورشید به حداقل برسد.

  

نوع مصالح مورد استفاده در اقلیم گرم و خشک ایران:

مصالح مورد استفاده در این اقلیم اکثر گل و خشت و آجر می باشد،همان طور که می دانیم این مصالح دارای ظرفیت حرارتی مناسبی هستند و گرمای ذخیره شده در طول روز در داخل این دیوارها در موقع غروب و شب آزاد می گردد و این گرما،در کنترل دمای فضاهای داخلی نقش دارند در این اقلیم چوب در پنجره ها ودرب ها و گاهی اوقات ستون های ایوان و تیرهای افقی سقف ها به کار می رود.

سنگ ها نیز اکثر برای کرسی چینی و در پی های ساختمان به کار گرفته می شوند مصالح ساختمانی در اقلیم گرم و خشک باید مصالح با ظرفیت حرارتی زیاد باشند و چگالی کمی داشته باشند .

در منطقه گرم و خشک ،ساختمان های بنام چهار فصل وجود دارد که بخش جنوبی آنها تابستان نشین است که بادگیر و سرداب نیز در همین قسمت ساختمان اجرا می گردد و بخش شمالی این ساختمان ها زمستان نشین می باشند که در فصول سرد سال به علت داشتن پنجره در سمت جنوب این بخش ساختمان از نور و گرمای مناسبی بر خوردار می باشند

یزد:

یزد به پایتخت کویر معروف است.کویر از یزد جدا نیست و پیوند بسیار تنگاتنگی با معماری آن دارد در یزد و اطراف آن هرچه ساخته شده از گل و مشتقات آن است در این منطقه و اقلیم زندگی با خاک و گل عجین شده است.

نظری به سیمای منطقه:

مخوف ترین کویر های جهان در مرکز فلات ایران واقع شده که استان یزد قسمت مرکزی آن را در برگرفته است در حقیقت استان یزد به وسیله ی کویرهای بزرگ لوت و دشت کویر تا دریاچه نمک،هم و کویر نمک هرات و مروست تا کویر نمک ابرقود بالاخره با تلاق گاوخونی محصور می گردد.

با وجود خشک بودن این این استان مناطقی کوهستانی در آن موقع شده است که تامین کننده آب این استان می باشند.سه رشته کوه اصلی آن از شمال به جنوب (شمال-شمال غربی به جنوب جنوب شرقی)استان به موازات هم امتداد می یابند.این استان دارای سه دشت بزرگ یزد،اردکان،کفه بافق و کویر های شرق آن است.

یکی ازویژگی های طبیعی یزد،وجود بادهای تند و گاهی طوفانهای تند توام باشن است.

همین امر باعث شده که سازندگان بنا در این اقلیم از عنصر بادگیر برای تامین بادهای مناسب در فصول گرما بهره گیرند یکی از بادهای مطبوع به باد اصفهان معروف است که جهت آن از شمال غرب می باشد.

طبق نظر برفی محققان ،یزد دارای بیشترین قنات می باشد که آب این این استان در گذشته از تعداد زیادی از همین قنات ها تامین آبادی های یزد را می توان به گونه ی زیر تقسیم بندی نمود:

۱-آبادیهای کوهپایه ای:که این آبادی ها واقع در دامنه های شیرکوه است.

۲-آبادیهای قلعه ای:مثل خرانق که به شکل قلعه ساخته شده است.(روستایی کوچک بین راه یزد و طبس است)

۳-آبادیهای باغ محله ای:که می توان برای شهر هایی چون تفت و میبد قائل شد.

۴-آبادیهایی دشتی :که به دو قسمت کوچک و بزرگ تقسیم می شود.

معماری مسکن در شهر یزد :

معماری یزدی با توجه به موقعیت جغرافیایی و وضع قرار گیری شهر یزد و آنچه باعث می شود که ساکنان یه خانه در گرمای شدید و سرمای شدید زمستان به راحتی زندگی کنند طراحی و ساخت یک بنا را شروع می کند همان طوری که با روی شهر تامین کننده ی امنیت در برابر تهاجمات انسانی و قهر طبیت است دیوار خانه نیزبه نحوه دیگری نقش را ایفا می کند و در کویر و حاشیه های آن خانه باید محصور در این چهار دیواری باشد این نوع سازندگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است خانه های کویری به غیر از ورودی نباید روزن دیگری به بیرون داشته تا از ورود خاک و گرد و غبارجلوگیری شود این باعث می شود سازندگان بیشتر دید خود و ساکنان را در داخل خانه معطوف نمایند در خانه های کویری برای استفاده از باد مطبوع و ارتباط و هماهنگی با طبیعت خانه ها را چهار فصل می یافتند یعنی بخش تابستان نشین و زمستان نشین از تقسیمات فضاهای خانه به شمار می رفت.

در قسمت تابستان نشین که در جنوب بنا واقع می شود فضاهایی مثل زیر زمین ،تالار ،حوض خانه ،پایاب وطبنی را شامل می شود.

طبنی:(اتاق خواب و استراحت که واقع شده بین دو اتاق تالار و بادگیر است)

پایاب:(برای دسترسی به قنات برای تامین آب از عنصری مانند پایاب استفاده می کنند)

در قسمت زمستان بشین که در شمال بنا واقع شده فضاها می مانند سردری ،پنج دری،بالاخانه و کرسی ساخته شده است.

یکی دیگر از خصوصیات بنا ها در اقلیم گرم و خشک برای ارتباط مفید و سودمند با طبیعت استفاده از بادگیر در این بناها است این عنصر مهم و زیبا در فصل گرما باد مناسب را به داخل خانه هدایت می کند و باعث خنکی بیشتر خانه می شود.

 

 

بادگیرها:

در شهرهای فلات مرکزی و قسمت جنوبی کشورمان از بادگیر استفاده می کنند که این بادگیرها بر اساس جهت و ارتفاع وزش باد مطلوب در طراحی و اجرا با هم متفاوت می باشند ملی عملکرد همه ی آنها یکسان است و هدف از ساخت تمامی بادگیرها همان طور که قبلا ذکر شده باد مطلوب را آشکار کرده و آن را سمت اتاق تابستان نشین و انبارها یا سرداب ها هدایت می نمایند.

شهر یزد به شهر بادگیرها معروف است زیرا بادگیربه وفور در آن یافت می شود بلند ترین بادگیر جهان با ارتفاع حدود ۲۴ متر در باغ دولت آباد یزد مشاهده می گردد که ارتفاع دهانه بالایی آن حدود ۱۱ متر می باشد بادگیر هشت طرفه است که این بادگیر هوای مطبوع را به داخل هدایت و بعد از گذشتن از روی حوض باد خشک به کمک رطوبت مطبوع می شود اتاق ها را خنک می کند.

برای خنک کردن توسط بادگیر می توان از تکنیک های دیگری نیز سود جست یعنی در دهانه ی بادگیر از حصیر-سفال یا بوته های خاری استفاده کرد و روی آن را آب پاشی نمود تا بدین شکل در مرحله اول رطوبت هوا را افزایش داد و متعاقبا باعث خنک شدن هوا می شود این روش در مناطق گرم و خشک بیشتر بهره و استفاده می شود.

با توجه به عملکرد بادگیری های یزد می توان آن را به دو دسته کلی تقسیم نمود:

۱-بادگیرهای صرفا عملکردی » در بیشترخانه های معمولی چه در یزد و در اطراف آن می توان دید که شکل خاص خود را دارد.

۲-بادگیرهای عملکردی-نمادین» این نوع بادگیر علاوه بر عملکردی خاص نمایانگر تشخیص مهم بودن صاحب خانه نیز بوده است .

عناصر متشکله ی بادگیر از پایین به بالا به ترتیب شامل:تنوره-ساقه-زه و زنجیرقفسه ها و زه وزنجیر می باشد.

*قسمت تنوره بادگیر معمولا به شکل هرم ناقص است.تناسبات مختلف قسمت بالای بادگیر با این قسمت تنظیم می شود.

در بعضی از نمونه ها ارتفاع آن به اندازه ی قد یک انسان و در بعضی تا چندین متر است.

*قسمت ساقه نیز متناسب با قسمت زیر و بالای آن است ،زیبایی این قسمت بیشتر به تزیین آجر چینی بستگی دارد.

معمولا آجر چینی آن به صورت ساده یا قناس ،خفته راسته و بالاخره با گل اندازهای دیگر آجری است.

زه وزنجیر ما بین ساقه و قفسه قرار می گیرد این عنصر نیز به شکل های مختلف ساخته می شود.

قفسه:قسمت قفسه شامل چند عنصر از قبیل تیغه های عمودی قوس روی آن ،قاب دو گوشوارهای پوزه کار می شود.

قفسه ها معمولا یا جلو باز و بسته هستند .این ویژگی بسته به وزش باد تغییر کرده است .نکته جالب توجه دیگر ،تعداد قفسه ها و راهای ورودی باد به داخل اتاق است.معمولا برای هر راه کانال ورودی هوا به اتاق دو قفسه در نظر گرفته می شده است.یکی از بادگیرهای زیبا در شهر بافق واقع است در این بادگیر قسمت زه و زنجیربالا (پوشش بادگیر)به صورت منحنی ساخته شده است.

 

  

روش های ساختمانی:

آنچه در یزد بینده را در اولین نگاه به خود جلب می کند نقش گل مصالح گلی در همه جا چه در داخل خانه ها و چه در بیرون آن در حاشیه مسیر ها و در ارتفاع بلند بادگیر ها است.

بعد از آنکه محل مورد نظر جهت ایجاد ساختمان انتخاب شد و فضای زیرزمین گود برداری می شد از این قسمت به بعد شروع به دیوارچینی با خشت های خام کرده و آن را تا زیر طاقهای زیر زمین بالا می آورده اند . کاربرد مصالح گلی در مناطق کویری و بخصوص یزد دلایل اقلیمی ،کاربردی وقتی داشته است.در این منطقه هیچ مصالحی در زیر اشعه سوزان آفتاب گرما به خوبی خشت خام و گل مقاوم نیست و در سرمای شدید با اندکی حرارت اتاق ها گرم می شوند سهولت در کار پذیری و کاربرد آن نیز در به کارگیری این مصالح مهم بوده است.از بعد فنی نیز خشت خام همراه ملات گل مقاومت بیشتری از آجرو ملات گل داشته است.گل و خشت خام بعد از خشک شدن به شکل یک توده یکدست و مقاوم در می آید آجر در برابر گرمای شدید و تابش آفتاب عایق خوبی نیست پس خشت خام از مصالح اصلی این منطقه و آجر به ندرت و در محلهایی مانند ازاره و بدنه بادگیرها استفاده می شود.

ویژگی های فضاهای خانه:

معماران زبر دست در یزد بر روی هر کدام از عناصر در طول زمان کارکرده و بررسی های لازم را انجام داده اند.

انواع فضاها شامل(تالار بادگیر-ورودی-حیاط-اتاق- حوضخانه- زیر زمین- پاباب-دیگرفضاها)

تالار :

تالار یا صفه فضایی نیمه باز،مهم و مشترک در تمام خانه های یزد است.این عنصر در معماری ایران سابقه چند هزار ساله دارد در برخی مناطق تالار و فضاهای دیگر مثل اتاق ،تشکیل دهنده ی کل بنا است از این عنصر در ساخت مساجد ،کاروانسراها و …. استفاده شده است.

 

با توجه به اهمیت و نقش عملکردی تالار در سازماندهی تالار کلی فضایی  ایجاد یک محور مهم آرایش دهنده با فضاهای دیگر ،این عنصر و نقش محوری آن به عنوان یک نقطه مبنا برای تحلیل گونه های مختلف مورد نظر است.

گج پلیمری

بادگیر:

ورودی:سرد در خانه ها در یزد در همه حال و حتی در ساده ترین خانه ها هم ،دعوت به ورود می کند.ارتفاع سردر یا با ارتفاع دیوار کاه گلی برابر است و یا بخشی از ارتفاع دیوار را اشغال می کند.

حیاط:حیاط خانه های یزدی نمود کامل درونگرانی است در یزد حیاط،محیطی کاملا متفاوت با فضای بیرون است.حیاط عنصر مهم سازماندهی فضاهای گوناگون در فصول مختلف می باشد نقش ارتباطی-حرکتی حیاط از ویژگی های دیگر آن است.

حیاط و عناصر داخلی آن به دو صورت ساخته شده است:

_حیاط سطح که معمولا در محور طولی آن حوض و به موازات آن دویا چهار باغچه قرار گرفته است.

_حیاط با گودال باغچه:نمونه این حیاط در نایین کاشان و شهرهای کویری دیده می شود.گودال باغچه و فضاهای دور آن عملا نقش عملکردی بخشی از فضاهای زیر زمین را دارد.

 

اتاق:

اتاق ها با توجه به عملکرد آنها مثل اتاق خواب ،نشیمن،پذیرایی و فصلی که مورد استفاده قرار گرفته اند در انواع دودری ،سه دری،پنج دری(ارسی دار)،گوشواره،طبنی،کرسی خانه بوده اند.

سه دری:اتاق کار-خواب-ناشتا-بهار و پاییز و بخصوص زمستان نشین.

پنج دری:اجتماع اهل خانه و میهمان-سفره خانه اهل خانه-اول بهار،پاییز و زمستان نشین.

ارسی دار:میهمانی سفره خانه-جماعت خانه اوایل بهار پاییز و زمستان نشین.

طبنی:خواب و استراحت تابستان نشین

بالاخانه:خواب،محل خانه،خلوت و کتابخانه

کرسی خانه:اتاقی است که در و پنجره به حیاط ندارد و متصل به اتاق زمستانی است و اختصاص به جای کرسی دارد.

اتاق مطبخ نیز معمولا در نزدیکی اتاق های زمستان نشین ساخته می شده است.

نورگیری اتاق هایی که در حاشیه حیاط هستند به وسیله درو پنجره بوده و نورگیری اتاقهایی که مشرف به حیاط نبوده اند به وسیله نور گیر هرنو (روزنی گرد یا چند و جهی در سقف)انجام می گرفته است.

حوضخانه:در خانه های یزدی در اقلیم گرم و خشک حتما حوضخانه ای جهت مرطوب نمودن هوا و خنک کردن محیط جهت آسایش ساکنان فراهم می ساختند.

زیر زمین :مهمترین فضاهای خانه در طول روزهای گرم و طاقت فرسای تابستان ،زیر زمین است.در خانه هایی که دارای گودال باغچه نیست همه فضای زیر طبقه ی همکف را زیر زمین اشغال کرده است.

پایاب:پایاب فضایی بسیار خنک در پایین ترین بخش خانه است در این فضا روز نهایی جهت عبور آب قنات و گذر آن از پایاب در نظر گرفته شده است.شکل پایاب هشت گوش و طاق آن از نوع ترکین یا کلبنو بوده است.

پشت بام:از پشت بام در شبهای تابستان استفاده می شد و به وسیله حصار بام از دید خانه های اطراف محافظت می شده ،در پشت بام بعضی از خانه ها اتاقکی کوچک بنام رختخواب دان ساخته شده است.

فضاهای دیگر: هر خانه دارای  حمام، انبار،چاه خانه و…. متعددی می باشد.

 

گونه شناسی مسکن در یزد:

خانه های یک حیاطی:گونه هایی که در ضلع پشت به آفتاب فقط دارای تالار است و در جبهه ی زمستانی فیزیک اتاق دارد.

گونه هایی که در ضلع پشت به آفتاب دارای یک فضا+تالارهستند و در جبهه  رو برو نیز یک اتاق و راهرو دارند .

گونه هایی که در ضلع پشت به آفتاب دارای دو فضا در دو طرف تالار هستند و جبهه ی زمستانی در هر طرف اتاق نیز دو فضا قرار گرفته است.

خانه چند حیاطی :در یزد محور اصلی خانه تابع مطلق قرار گیری دو فضای اصلی تالار و اتاق زمستان نشین است از این رو در خانه های چند حیاطی نیز در بیشتر موارد محور اصلی در یک جهت خواهد بود براساس تقسیم بندی زیر به دست می آید که:

_محور اصلی چند حیاط موازی هم است.

_محورهای اصلی دو یا چند حیاط موازی ولی در کنار هم نشیند.

_محور های اصلی عمود بر هم است.

_ترکیبی از سه مورد بالا.

براه ورود به حیاط ها نسبت به موقعیت آنها به چند طریق صورت گرفته است معمول ترین راه حل ،ارتباط از هشتی است.

هشتی(معمولا ارتباط دهنده چند فضای مختلف است)اگر خانه در میان چند کوچه قرار گرفته باشد دسترسی به حیاط ازچند ورودی صورت می گیرد راه حل دیگر ترکیبی از هشتی و ورود از کوچه های اطراف می باشد.

بررسی شکلی نماهای خانه ها:

تکرارپیمودن واز فضاهای مختلف در چهار جبهه حیاط همراه با عناصر دیگر سازنده نمای داخلی خانه ها است.نسبت به ابعاد تناسب این عناصر تغییر می کرده است.

فضاهای مختلف خانه معمولا با فاصله ای بالاتر از سطح حیاط ساخته شده و در این اقلیم (گرم و خشک) و مخصوصا در شهر یزد آنچه بیشتر از هر چیز دیگری بیننده را هنگام ورود به حیاط یک خانه در یزد تحت تاثیر قرار می دهد ترکیبی از رنگ سفید گچ کوهی داخل تالارها و ایوان ها ،رنگ قهوه ای درها و ارسی ها ،رنگ آجری ازاره ها و و بالاخره رنگ سرخ مایل به قهوه ای و نخودی سیمگل و یا کاه گل ارزه روی جرزها ی رنگی زیبا آرام است و ماده ای مقاوم در برابر تابش آفتاب نیز می باشد.سیمگل ترکیبی از گل رس سرند شده و خاک کاه نشسته است و کاهگل ارزه ترکیبی از گل ،ریگ روان و خاک کاه شسته می باشد.

این اندوها معمولا در داخل قابهای گچی و یا به اصطلاح دم گیری شده ،قرار گرفته اند.

همچنبن با استفاده از گچ بری های شیر شکری ،نقوش زیبا با طرحهای به اصطلاح مداخل ،نبا ئونه،زغر،آبشار و خیزک (خوشه گندم)روی آن را زینت داده است.

ترکیب بسیار زیبایی از حیاط با عناصری مثل حوض ،باغچه و گیاهان داخل آن از درخت انار تا گلهای محلی همراه با عناصری در پوسته ی چهار طرف حیاط با ترکیبی از درها تا ارسی ها و تیغه های افقی و عمودی همراه با قاب بندی و چندهای کلیل در گاهها و رخبام و بالاخره تالار و بارگیر گونه ی شاخص خانه یزد را شکل داده است.    

                                                

 

 

                                                                                                        

 

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

خانه مسکونی و مبانی و اصول روش های معماری آنها

خانه مسکونی و مبانی و اصول روش های معماری آنها: خانه مسکونی یا مسکن به عنوا …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.