خانه / اجرا / سیستم حرارتی گرمایش از کف
گرمایش از کف ساختمان
با منتقل کردن گرما از کف ساختمان به صورت تابشی، تاثیر زیادی در گرم شدن محیط دارد

سیستم حرارتی گرمایش از کف

سيستم حرارتي گرمايش از كف چیست؟

یکی از روش های استفاده مناسب از سیستم های حرارتی، استفاده از سیستم گرمایش از کف ساختمان می باشد که با منتقل کردن گرما از کف ساختمان به صورت تابشی، تاثیر زیادی در گرم شدن محیط دارد در مقایسه با دیگر سیستم های حرارتی سیستم گرمایش از کف ساختمان نه تنها باعث صرفه جویی و بهینه سازی در مصرف انرژی می شود که با ایجاد رفاه و آسایش برای ساکنین نیز همراه می باشد.

سیستم گرمایش از کف در بسیاری از کشورها به دلیل این که از مصرف انرژی اضافی ممانعت می کند، بسیار طرفدار دارد. از این جهت که می تواند ۲۵ تا ۳۰ درصد نسبت به سایر تجهیزات در مصرف انرژی صرفه جويی کرده و نیز تا ارتفاع دو متری از سطح زمین را گرم کند، در محیط های بزرگ بسیار مقرون به صرفه خواهد بود. وجود سقف های بسیار بلند در کارخانه ها، سیلوها و .. گرما را به دلیل این که هوای گرم سبک تر است بالا برده و هوای سرد پایین می ماند. این مشکل با سیستم گرمایش از کف حل خواهد شد زیرا گرما از کف وارد می شود و تا ارتفاع دو متر از کف را گرم می کند. بنابراین نیاز نیست از تجهیزات بیشتر برای گرم کردن استفاده کرد یا با پکیج و شوفاژ و … دمای محیط را بالا برد. در کنار صرفه جویی در انرژی در زمان اجرا، پیاده سازی و نگهداری نیز از سایر روش ها هزینه کمتری خواهد داشت.

در سالهاي اخير، سيستم گرمايشي از كف در كشورهاي اروپائي و آمريكا بسيار متداول شده است و دليل اين گسترش روزافزون بهينه بودن مصرف انرژي، توزيع يكسان گرما در تمامي سطح و فضا و دوري از مشكلات موجود در ساير روش ها ، به عنوان مثال سياه شدن ديوارها، گرفتگي و پوسيدگي لوله ها و… مي باشد. استفاده از روش گرمايش از كف جهت گرمايش محل سكونت از ديرباز به طرق مختلف انجام مي گرفته است.

بطوريكه رومي ها زير كف را كانال كشي كرده و هواي گرم را از آن عبور مي دادند و كره اي ها دود حاصل از سوخت را قبل از اينكه از دودكش عبور كند از زير كف انتقال مي دادند.

در سال ۱۹۴۰ نيز فردي بنام سام لويت براي اين منظور لوله هاي آب گرم را در زير كف قرار داد.

دركشور ايران نيز درمناطق كوهستاني و سردسير ازجمله آذربايجان اين روش مورد استفاده قرار مي گرفته، كه بيشترين مورد استفاده آن درحمام ها بود.

 

سیستم گرمایش از کف ساختمان به طور کلی سه نوع می باشد:

·         گرمایش با آب گرم

·         گرمایش با استفاده از جریان الکتریسیته

·         گرمایش با هوای گرم

 

به دليل اينكه هوا نمي تواند گرماي زيادي را درخود نگاه دارد روش هواي گرم در موارد مسكوني چندان به صرفه نيست و روش الكتريكي نيز فقط زماني مقرون به صرفه است كه قيمت انرژي الكتريكي كم باشد.درمقايسه با دو روش ذكر شده، سيستم گرمايش با آب گرم ( هيدروليك) مقرون به صرفه تر و خوشايندتر مي باشد.

بدين خاطر سالهاي متوالي در سراسر دنيا مورد استفاده قرار گرفته است. روش گرمايش از كف به عنوان راحت ترين، سالم ترين وطبيعي ترين روش براي گرمايش شناخته شده است. همانطور كه افراد دريك روز سرد زمستاني توسط تشعشع خورشيد احساس گرما مي نمايند دراين روش نيز گرما را بوسيله انتقال حرارت تشعشعي(تابشي) از كف دريافت مي كنند و يقيناً احساس آسايش بيشتري خواهند نمود. در اين سيستم گرمايشي معمولاً دماي آب گرم موجود در لوله هاي كف خواب بين ۳۰ تا۶۰ درجه سانتي گراد مي باشد كه درمقايسه با ساير روشهاي موجود، كه دماي آب بين ۵۴ تا ۷۱ درجه سانتي گراد است، ۲۰ تا۴۰ درصد در مصرف انرژي صرفه جوئي مي شود.

در ساختمان هایي كه داراي سقف بلند مي باشند استفاده از سيستم گرمايش از كف باعث كاهش مصرف انرژي و صرفه جوئي در مصرف سوخت مي شود، به اين خاطر كه در ساير روشها (مانند رادياتور و بخاري) هواي گرم در اثر كاهش چگالي سبك شده و به سمت سقف مي رود و اولين جایي را كه گرم مي كند سقف مي باشد به علت بالا بودن دماي هوا در كنار سقف ميزان انتقال حرارت آن به سقف از هرجاي ديگر بيشتر است و اين عامل باعث اتلاف مقدار زيادي انرژي مي شود.

در روش گرمايش از كف ابتدا قسمت پائين كه مورد نياز ساكنين است گرم مي شود وهوا با دماي كمتري به سقف مي رسد، كه اين يكي از مزاياي اصلي اين سيستم مي باشد.

 

 يكي ديگر از مزاياي استفاده از روش گرمايش از كف كه امروزه بسيار مورد توجه واقع مي شود آسايش و راحتي افراد مي باشد، به طوريكه آسايش و راحتي فرد در محل سكونتش بدون اينكه از هر بابت داراي محدوديت باشد فراهم مي شود. در نظر بگيريد كه بدن شما در يك اتاق به گونه اي گرم شود كه شما در هنگام استراحت هيچگونه هواي گرمي را استنشاق نكنيد وتنفس شما بسيار ملايم صورت گيرد، اين بهترين روش گرم كردن در يك آپارتمان و يا يك منطقه صنعتي است. همه اعضاي بدن شما بخصوص پا كه بيشترين فاصله را با قلب دارد هميشه گرم خواهد ماند و اين براي انسان بسيار مطلوب خواهد بود.

در گرمایش با بخاری یا رادیاتور دمای قسمت پایین اتاق نسبت به بالای آن سردتر می‌شود و این حالت برای ساکنین و به خصوص کودکان نامناسب می باشد. سیستم گرمایش از کف مثل رادیاتور هوا را خشک نمی کند و به نگه داشتن رطوبت در حد تعادل نیز کمک می کند.

با توجه به اینکه در سیستم گرمایش از کف ساختمان جریان هوا به آرامی از سمت پایین به بالا می رود دیوار ها با دوده سیاه نمی شود و در ضمن هوای محیط عاری از هرگونه محرک آلرژیک نیز باقی می ماند. استفاده از سیستم گرمایش از کف درمحل هایی که کف مرطوب و خیسی دارند اصلا مناسب نمی باشد و سبب خشک شدن کف می گردد.

گرمایی که از این سیستم حاصل می شود باعث خشک شدن همیشگی ساختمان و همچنین متوقف کردن رشد و تکثیر حشرات موذی را در دیوارها و کف به همراه دارد.از فواید دیگر این سیستم این است که دیگر فضای منزل یا محل کار توسط دستگاههای رادیاتور و بخاری اشغال نمیشود و به همین منظور آزادی بیشتری در تغییر دکوراسیون محل زندگی خواهید داشت این سیستم گرمایشی هیچگونه محدودیتی را برای انتخاب کفپوش ساختمان ایجاد نمی کند شما می توانید از هر نوع مصالحی مثل سرامیک، سنگ، پارکت چوب، کاشی و فرش نیز استفاده کنید، بدون این که تأثیری در دمای مطلوب محیط داشته باشد.

سیستم گرمایش از کف

کاربردهای سیستم گرمایش از کف

  • گرم کردن محیط های سرپوشیده

  • آب کردن برف و یخ موجود در پیاده روها

  • ورودی های ساختمان

  • استفاده در لنگرگاه های بارگیری

  • بیمارستان ها

  • جاده ها

  • باند فرودگاه

  • زمین های ورزشی

  • و…

بطوريكه روش آب کردن برف و یخ در پیاده روها علاوه بركاهش هزينه هاي برف روبي و نمك پاشي، در حفظ ساختار موارد گفته شده بسيار موثر خواهد بودجالب است بدانید که سیستمهای گرمایش از کف نیز مانند سیستم رادیاتور توانایی اتصال به انواع تامین کننده های حرارتی را دارند پس برای اتصال این سیستم به پکیج و موتورخانه هیچ مشکلی نخواهید داشت. از این سیستم می توانید برای ساختمان های مختلف با اقلیم آب و هوایی گوناگون استفاده کنید.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی هزینه نصب سیستم گرمایش کفی کاهش یافته است و با استفاده از لوله های PEX دیگر مشکلات مربوط به لوله های مسی وفلزی و پلی بوتیلن را نخواهیم داشت .

لوله های پلی بوتیلن (PB) مدتها در این روش مورد استفاده قرار می گرفت اما بدلیل وجود مشکلاتی مانند نشتی آب، کم کم جای خود را به لوله های جدید تر دادند.

امروزه لوله های پلیمری جدیدی که از جنس پلی اتیلن مشبک شده می باشند مورد استفاده قرار می گیرند. که مانند لوله های PB نصب آنها بسیار آسان خواهد بود اما بخاطر ساختار مشبک آن خواص بهتری از خود نشان می دهند و مشکلات لوله های پلی بوتلین را ندارند .

توضیحاتی از فواید استفاده از سیستم گرمایش کفی

۱) آسایش و آرامش در بالاترین حد ممکن : درجه حرارت ثابت و دائمی درکلیه طول زمستان در نزدیکی کف ساختمان و در محلی که شما قرار دارید وجود خواهد داشت . این حالت بسیار دلپذیری است که محیط اطراف پا گرم بوده و هوای مورد تنفس گرمای زیادی نداشته باشد. پروفیل دمایی سیستم گرمایش کفی به پروفیل ایده آل بسیار نزدیک است، گرما به آرامی از کف به سمت سقف منتشر می شود، پای گرم و سر خنک، به سلامت کمک می کند.

 

۲) ثابت بودن حرارت : به علت جرم بسیار پوشش کف ساختمان در صورت هر گونه قطع برق و یا عوامل دیگر که باعث توقف حرارت دهی مرکزی باشد ، مدت زمان سرد شدن آپارتمان بسیار طولانی تر از سایر روشها می باشد . در این سیستم ابتدا مدت زمانی طول می کشد تا کف زمین به درجه حرارت مطلوب برسد ، ولی پس از گرم شدن این حرارت به صورت با ثبات تری در طول مدت زمستان مورد استفاده قرار خواهد گرفت .

 

۳) سبکی وزن ساختمان ، افزایش ارتفاع اتاقها : بعلت استفاده از یک نوع لوله با سایز پائین و همچنین حذف عبور لوله های تاسیساتی از روی یکدیگر ( که عموما باعث بالا آمدن کف واحدها و پر کردن کف در زمان ساخت می شود ) ضخامت پوشش به مقدار زیادی کاهش می یابد. این امر ضمن کم کردن وزن ساختمان ( و در نتیجه استقامت بیشتر آن ) موجب افزایش ارتفاع سقف واحدها نیز می گردد.

 

۴) صرفه جویی در مصرف سوخت : بعلت تماس مستقیم افراد با منبع گرمایش درجه حرارت اتاق در درجات پائین تری تنظیم می گردد. این امر موجب صرفه جویی ۲۵ الی ۴۰ درصد در مصرف سوخت خواهد شد .

 

۵) آزادی عمل در دکوراسیون داخل منزل : بعلت قرار گرفتن این سیستم در داخل کف زمین اثاثیه را میتوان در هر گوشه از ساختمان قرار داد . این امر بخصوص در واحدهای کوچکتر و اتاق خوابهای بافضای محدود ، ملموس تر خواهد بود .

 

۶) هوای پاکیزه تر و خشک نشدن هوا : در سیستم رادیاتوری ، عموما هوای اتاق خشک می شود . در بسیاری از موارد با قرار دادن کتری آب به روی رادیاتور سعی در افزایش رطوبت اتاق می شود . این مشکل در سیستم گرمایش کفی نمودی نخواهد داشت

 

۷) تمیزی دیوارها و اثاثیه منزل : بعلت سیکل گردش هوای داغ در زمان استفاده از رادیاتور عموما دیوارهای بالای رادیاتور بمرور زمان سیاه شده و دوده را بخود جذب می نماید . در سیستم گرمایش کفی ویرسبو این مشکل برطرف شده و دیوارها وسایر لوازم در طول زمان سیاه نخواهد شد .

 

۸) افزایش ارزش منزل : استفاده از سیستم گرمایش کفی ویرسبو موجب افزایش ارزش منازل می شود اگر چه نصب این سیستم از لحاظ هزینه تفاوت چندانی باسیستم حرارت بتوسط رادیاتورهای مرغوب ندارد ، ارزش افزوده آن برای ساختمان بسیار بیشتر خواهد بود .

 

۹) استفاده از منابع حرارتی مختلف : سیستم گرمایش کفی ویرسبو می تواند از منابع مختلفی برای تامین گرمایش استفاده کند . موتور خانه ، پکیچ و حتی حرارت خورشیدی می توانند در این سیستم مورد استفاده قرار گیرند .

 

۱۰) خشک تر باقی ماندن زمینهای مرطوب و یا خیس : در صورت نصب سیستم گرمایش کفی ویرسبو در محلهای مانند آشپزخانه ، سرویسهای بهداشتی و زیر زمین ، در صورت خیس شدن کف این محلها بعلت شستشو بسرعت خشک خواهد شد .

 

معایب سیستم گرمایش از کف ساختمان

با وجود مزایای که گفته شد این سیستم نیز دارای معایبی می باشد اما جالب است بدانید که بیشتر این مشکلات قابل حل می باشد.

زمان پیش گرمایش سیستم گرمایش از کف

گرمایش از کف ساختمان دارای زمان پیش گرمایش ۳۶ ساعته می باشد به این صورت که استارت سیستم در اول فصل سرما (تنها در استارت اولیه در زمان شروع زمستان) با دمای ۲۰ درجه سانتیگراد می باشد و هر ۱۲ ساعت میتوان ۵ درجه کرد که در طول ۳۶ ساعت به دمای ایده آل که اغلب همان ۳۵ درجه می‌باشد، رسید.

عدم اعمال تغییرات در کف ساختمان

چون سیستم گرمایش از کف ساختمان به صورت کف خواب می باشد و به دلیل عدم استفاده از اتصالات در قسمت لوله های کف خواب بعد از اینکه کف سازی ساختمان تمام شد نمی‌توان هیچ گونه تغییری در کف ساختمان ایجاد کرد به جز تغییرات کوچک و جزئی.

کف سازی قبل از اجرای گرمایش از کف

روی لوله های آب برق گاز و سایر لوله های ساختمان قبل از اجرای گرمایش از کف باید به وسیله ملات سیمان هموار گردد تا سیستم گرمایش از کف را بتوان به صورت استاندارد و صحیح نصب کرد که البته این مشکل قابل حل است به این صورت که با لوله کشی صحیح و درست و همچنین استفاده از فوم بتن یا پوکه می توان مشکل را برطرف کرد.

مراحل اجرای گرمایش از کف

انتخاب محل کلکتور

محلی مناسب برای قرارگیری جعبه کلکتور، در نظر بگیرید؛ این محل باید دسترسی خوبی به سیستم تأمین‌کننده گرمایش (پکیج یا موتورخانه) و فضای اجرای گرمایش داشته باشد. دو کلکتور رفت‌وبرگشت با سایز مناسب در جعبه کلکتور بسته ‌شده که به تعداد فضاهای موردنظر دارای انشعاب می‌باشد، نصب جعبه کلکتور در ابتدای کار عملیات اجرای گرمایش از کف را آسان می‌کند.

عایق‌کاری و زیرسازی کف

فوم‌های عایق که وظیفه جلوگیری از انتقال حرارت و اتلاف انرژی در جهت پایین و همچنین بستر اجرای لوله‌ها را برعهده‌ دارند، در کف واحد و تا ارتفاع ۱۰ سانتی‌متری دیواره‌ها بپوشانید. تمامی درزها باید عایق‌کاری شوند.

اجرای لوله‌کشی

اجرای لوله‌کشی اصلی‌ترین قسمت کار است. ابتدا برای شروع، لوله‌های پنج لایه که مناسب گرمایش از کف می‌باشند، به کلکتور بسته شده و در کف هر فضا به‌طور مجزا پهن می‌شوند. روش پهن کردن لوله‌ها به دو صورت حلزونی (دایره‌وار) و مارپیچی (ردیفی) و ترکیبی از این دو روش می‌باشد. فواصل لوله‌ها در هر دو حالت با توجه به مناطق آب و هوایی متفاوت است که برای محاسبه دقیق‌تر می‌توان از نرم‌افزارهای مهندسی مربوطه کمک گرفت.

روش دایره‌وار: لوله‌ها از طرفین به سمت وسط اجراشده و سپس از وسط به طرفین برگشته و به سمت کلکتور خروجی هدایت می‌شود.

روش ردیفی: لوله به‌صورت ردیفی بافاصله معین از سمتی به سمت دیگر اجرا می‌شود و در انتها به سمت کلکتور هدایت می‌شوند.

بتن‌ریزی و اجرای کف‌پوش

پس از پایان لوله‌کشی و تست سلامت سیستم گرمایش از کف، کار به اتمام رسیده و کف محیط با بتن پوشیده می‌شود، ضخامت بتن‌ها تنها چند سانتی‌متر است (۲ تا ۴ سانتی‌متر) و بعد از آن می‌توان با استفاده از کف‌پوش مناسب (سرامیک، پارکت، موزاییک و…) محیط ساختمان را زیبا کرد.

نکات مهم در حین اجرای سیستم گرمایش از کف

برای این نوع از سیستم ها از سیستم کلکتور لوله پنج لایه بدون اتصال باید استفاده کرد. استفاده از اتصالات در این نوع از تجهیزات خطرناک است و ممکن است باعث نشتی و ایجاد نم در ساختمان شود. این نوع از لوله ها حتما باید از کف ساختمان عبور داده شوند و بر روی دیوار نمی توان آن ها را نصب کرد. فاصله ی مناسب بین لوله ها باید رعایت شده و نباید لوله ها را از روی هم عبور داد.

قبل از اجرا باید دور تا دور کف ساختمان به ارتفاع ده سانتی متر به وسیله عایق فوم تخت پوشانده شود. در لوله کشی کف ساختمان این کار برای این انجام می شود که فوم در ساختمان به عنوان یک عایق حرارت، رطوبت عمل می کند. کف ساختمان نیز نیاز به عایق دارد. ارتفاع این عایق نیز چهار سانتی متر است. لوله ها باید در کف در زمان اجرا فیکس شوند برای این کار از بست استفاده می شود.

  • هنگام لوله کشی باید به این نکته دقت نمود که لوله ها از روی هم و یا از زیر دیوار عبور نکنند.
  • در لوله کشی این سیستم نمی توان از اتصالاتی نظیر سه راهی در کف ساختمان استفاده نمود.
  • آب گرم باید در هر مدار به صورت جداگانه گردش داشته باشد.
  • بعد از آنکه سیستم گرمایش از کف به درستی اجرا شد نوبت به مرحله بتن ریزی می رسد. برای تهیه ملات بتن، از مصالح با دانه بندی ریز استفاده می شود. بعد از بتن ریزی به مدت دو روز باید از رسیدن دما به زیر ۵ درجه سانتی گراد خودداری نمود.
  • به بتنی که برای بتن ریزی کف استفاده می شود باید روان کننده اضافه نمود زیرا در این صورت می تواند لوله ها را پوشش دهد.
  • لایه بتنی باید کاملاً خشک شود و به مدت یک هفته نباید در معرض بارهای سنگین قرار گیرد.
  • استفاده از اتصالات برای ترمیم آسیب های وارد آمده به لوله مجاز نمی باشد.
  • لوله های سبز یا لوله های پلی پروپیلن برای تامین گرمایش از کف گزینه مناسبی نیستند زیرا ممکن است دچار ترک خوردگی و یا نشتی شوند.
  • طرح کلی موتورخانه برای راه اندازی سیستم گرمایش از کف باید توسط مهندس انجام شود.
  • مهمترین نکته که در هنگام راه اندازی این سیستم گرمایشی باید بدان توجه نمود افزایش دمای آبی است که به سیستم وارد می شود. این افزایش دما باید به گونه ای باشد که لایه بتنی، لوله های آب گرم و دیگ آب گرم دچار تنش حرارتی قرار گیرند.
  • بر روی کلکتور برگشت باید شیر هواگیری نصب گردد.
  • کلکتور برگشت باید بالاتر از کلکتور رفت قرار گیرد.با انجام این کار هوایی که در آب است بهتر از سیستم بیرون می رود.
  • قسمت هایی از لوله که خم شده اند را در یک غلاف محافظ قرار دهید.
  • دمای آب این سیستم در هنگام راه اندازی نباید از ۲۵ درجه سانتی گراد بیشتر باشد. روزانه فقط باید ۵ درجه سنتی گراد به دمای آب اضافه شود.
  • لوله ها باید به نحوی به کلکتور متصل شوند که لوله خروجی از آن آب گرم را به مرز سرد برساند.
  • برای تمام مدارهای سیستم باید یک شیر مستقل نصب شود.
  • تراکم لوله ها در نزدیک کلکتور زیاد است از این رو لوله هایی ورودی نزدیک به آن باید عایق بندی شوند. با انجام اینکار می توان از انتقال گرمای زیاد به سطوح مجاور کلکتور ممانعت کرد.
  • فاصله بین لوله ها و طول مدارها باید بر اساس نقشه باشند.
  • خم کردن لوله ها باید توسط لوله خم کند انجام شود.
  • سیستم گرمایش از کف نباید مستقیماً به دیگ آب گرم متصل شود.
  • راه اندازی حوله خشک کن از طریق مدار گرمایش از کف توصیه نمی شود.

هواگیری گرمایش از کف

همان طور که می دانید همه ی سیستم هایی که از ترکیب مایعات یا آب گرم و گردش آن ها در لوله ها برای گرم کردن محیط اطراف استفاده می کنند، ممکن است با این مشکل رو برو شوند. بنابراین هوای موجود در لوله ها باید با روش خاص و تخصصی خود مرتفع گردد. الزام برای هواگیری به این دلیل است که وجود هوا در مسیر لوله ها باعث خواهد شد تا دمای مناسب فراهم نشده و کارایی سیستم کاهش یابد. برای ان کار باید از قبل در سیستم لوله کشی کف توسط کلکتورها شیرهای مورد نظر برای این کار قرار داده شده باشد. بنابراین در زمان هواگیری از آن ها استفاده خوهیم کرد.

هزینه و قیمت راه اندازی و اجرای یک سیستم  گرمایش از کف

این مورد به عوامل مختلفی وابسته خواهد بود

  • نوع و جنس و کیفیت تجهیزات مصرف
  • موقعیت مکانی ساختمان
  • معماری ساختمان
  • ابعاد و فضای مفید ساختمان

 

 

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

آنچه در مورد شوفاژ و انواع آن باید بدانیم

شوفاژ چیست؟ شوفاژ معمولا به سه وسیله ی رادیاتور , پکیج و موتورخانه اطلاق میشود …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.