خانه / اجرا / نصب و راه اندازی آسانسور و مراحل آن

نصب و راه اندازی آسانسور و مراحل آن

نصب و راه اندازی آسانسور چگونه است و مراحل آن چیست؟

۱. تهیه نقشه و مکان یابی آسانسور

یکی از وظایف اصلی معماران، قرار دادن اسانسور در بهترین جای ممکن نقشه ساختمان است. به طور مثال بهتر است در امتداد یا انتهای راهرو، در نزدیکی فرود راه پله ها یا به صورت برجستگی بر روی دیوار خارجی قرار گیرد.

اگر راهروها در طبقات مختلف، هم تراز نباشند، باید در گوشه دو راهرو قرار گیرد، این گونه کابین به دو درب نیاز دارد. برخی اسانسورها با توجه به نقشه ساختمان با دو درب جهت دسترسی متفاوت طراحی شده اند، ممکن است درب جلو و عقب یا درب جلو و کنار داشته باشند.

امروزه در طراحی و نقشه کشی ساختمان، جانمایی و مکان یابی آسانسور یکی از مهم ترین اجزاء نقشه در ساختمان محسوب می شود

مهندس معمار و مهندس آسانسور شرکت با حضور در محل و بررسی شرایط و نقشه موجود ساختمان، برای بهترین مکان ساختمان شما، بهترین نقشه را می کشند. ممکن است قسمتی از کمد دیواری یا اتاق نشیمن خود را از دست بدهید که آن مقدار زیادی نیست؛ اما به راحتی می توانید رفت و آمد کنید. مهمتر اینکه به ارزش آپارتمان شما افزوده می شود. نصب تکنولوژی، ارزش افزوده برای ساختمانها به دنبال خواهد داشت.

۲. آماده کردن کف چاله 

یکی از مراحل نصب و راه اندازی اسانسور آماده کردن ارتفاع تا سطح کف سازی است که حداقل این ارتفاع معمولا ۱۸۰ سانتی متر تا ۱۹۰ سانتی متر بیان شده است. ارتفاع این چاله تا سطح کف سازی، معمولا به نوع آسانسور و مقدار وزنی که باید تحمل کند، بستگی دارد.

فضای کف چاله معمولا برای نصب برخی قطعات اسانسور مانند بافرها، گاورنر سقوط، سکوی ضربه گیر و سینی کابین است. در این چاله، فضای آزاد مربع شکلی به ابعاد حداقل ۱۰۰ در ۵۰ در ۶۰ سانتی متر تعبیه می کنند که به «فضای جان پناه» معروف است.

این فضا برای سرویس کارهای آسانسور تعبیه می شود که اگر ناخودآگاه آسانسور حرکت کرد، فرد بتواند از این فضای معروف جان پناه برای آسیب ندیدن، استفاده کند.

۳. آهن کشی آسانسور (نصب ریل آسانسور)

یکی از اصلی ترین مراحل نصب و راه اندازی اسانسور را آهن کشی برای نصب ریل اسانسور می نامند. انجام این مرحله باید به خوبی و به طور تخصصی انجام شود.

اگر آهن کشی در این مرحله به درستی انجام شود به تثبیت ریل های کابین آسانسور می انجامد و همین امر موجب می شود آسانسور، تکان و لرزش نداشته باشد.

درست است که همه مراحل نصب آسانسور برای ایمنی مهم هستند؛ اما این مرحله که به آهن کشی اسانسور معروف است  مهم ترین مرحله ایمنی محسوب می شود.

نقشه آهن کشی اسانسور توسط متخصصین امر و نرم افزار تخصصی طراحی می شود.

  • پس از نقشه آهن کشی به ترتیب شاقول ریزی، محل تعیین صفحه پیلوت، تعیین خط تراز و نهایتا کلاف بندی، مراحل بعدی آهن کشی آسانسور هستند.
  • البته مرحله آهن کشی با نام های دیگری مانند شاسی کشی، ریل کشی و ستون کشی نیز شناخته می شوند.

۴. نصب درب طبقات مختلف آسانسور

فضاسازی برای نصب درب اسانسور در مرحله آهن کشی انجام می شود. این فضا باید با دقت محاسبه و جایگذاری شود. همان طور که می دانید دو نوع درب در هر آسانسوری نصب می شود.

  • درب کابین: این درب هنگام حرکت کابین آسانسور، حرکت می کند.
  • درب طبقات: این درب همان دربهایی هستند که در هر طبقه از ساختمان برای آسانسور تعبیه می شوند و در جای خود ثابت هستند.

وجود درب طبقات اسانسور برای بالا بردن ایمنی بسیار مؤثر است

  • درب اتوماتیک: این نوع درهای طبقاتی که به درب های تمام اتوماتیک نیز معروف هستند هم زمان با درب کابین آسانسور، درب طبقه نیز باز و بسته می شود.
  • درب لولایی یا نیمه اتوماتیک: این نوع دربهای طبقاتی آسانسور به جهت اینکه ساختاری شبیه درب های معمولی دارند و با دست باز و بسته می شوند به درب های لولایی معروف هستند. از طرف دیگر به این جهت که هنگام حرکت آسانسور یا نبودن کابین آسانسور در طبقه، درب قفل است و قابل باز کردن نیست به درب نیمه اتوماتیک معروف هستند.

۵. نصب مکانیکی

نصب مکانیکی اسانسور یا نصب مکانیکال از مراحل نصب و راه اندازی آسانسور بوده که خود نیز دارای مراحل زیادی است. از نصب موتور و کابین گرفته تا نصب دیگر تجهیزات و قطعات مانند فلکه هرزگرد و گاورنر، همگی در این مرحله انجام می شوند. البته نصب جنس مرغوب و باکیفیت تجهیزات در این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است.

۶٫ نصب شاسی موتور

شاسی موتور آساسور یک قطعه فلزی است که دیگر قطعات مکانیکی آسانسور مانند موتور و فلکه هرزگرد بر روی آن سوار می شوند. تمام قطعات مکانیکی اسانسور به شاسی موتور متصل می شوند. به همین جهت نصب و جوشکاری آن بسیار مهم به نظر می رسد. باید اصول و استانداردهای لازم در این زمینه کاملا رعایت شوند.

۷٫ نصب کابین

اتاقکی برای حمل بار و مسافر است. طراحی داخلی کابین اسانسور مهم است که از ظاهری زیبا و شکیل برخوردار باشد. از طرف دیگر امنیت مسافران در کابین اسانسور نیز دارای اهمیت بالایی است داخل کابین معمولا دارای تجهیزات و تزییناتی مانند آینه، روشنایی، کف پارکت و مانند اینها است. البته باید دیوارها، کف و سقف کابین، تحمل کشش وارده با توجه به ظرفیت آسانسور را داشته باشند و به گونه ای تعبیه شوند که امنیت را برای مسافران بالا ببرند. از طرف دیگر در برابر تغییرات محیط دچار پوسیدگی نشود.

۸٫ نصب وزنه

پس از اتمام مراحل مکانیک و نصب کابین، بکسل ها قاب وزنه و نوبت به ریختن تعداد وزنه به مقدار مناسب و بالانس کردن وزن قاب وزنه و کابین به همراه نصف ظرفیت است این بدین معناست که مقدار وزنه هایی که داخل قاب وزنه قرار میگیرد باید تقریبا هم اندازه وزن کابین باشد هنگامی که نیمی از ظرفیت کابین داخل آن هستند.

۹٫ به کارانداختن تابلو فرمان

پس از بالانس کابین و اتمام مراحل مکانیکی نصب نوبت به مراحل راه اندازی میرسد مراحل راه اندازی با به کار انداختن تابلو فرمان یا مغز اسانسور آغاز میشوند تابلو فرمان ها مانند موتور دارای کیلوات مشخصی هستند و کیلووات تابلو علاوه بر ظرفیت تعداد توقف و… به کیلوات موتور نیز بستگی دارد.

قبل از نصب آسانسور باید چه نکاتی رعایت شود

نصب اسانسور باید بر اساس استاندارهای لازم و با نهایت دقت انجام شود تا افراد بتوانند به آسانی و با اطمینان کامل از آن استفاده کنند.

امروزه اکثر ساختمان ها به دلیل داشتن تعداد طبقات بالا به آسانسور نیاز دارند، از این رو قبل از طراحی و نصب این وسیله کاربردی توجه به یکسری نکات امری ضروری می باشد.

ظرفیت و زمان انتظار اسانسور از جمله مواردی هستند که قبل از انتخاب اسانسور و برنامه ریزی برای نصب آن باید مورد توجه قرار گیرند.

در نظر گرفتن فاکتورهایی مانند کاربری ساختمان، تعداد ساکنین و توزیع آن ها در ساختمان از جمله مهم ترین فاکتورهایی هستند که بر تعداد آسانسور اثرگذار خواهند بود.

اگر سرویس دهی پرسرعت نیاز باشد، یک اسانسور با ظرفیت حمل ۱۵۰ الی ۲۰۰ فرد در روز گزینه ای مناسب است. اما اگر شرایط اقتصادی مد نظر باشد، می توان تنها یک آسانسور با ظرفیت حمل ۲۵۰ الی ۳۰۰ مسافر نصب نمود.

ارتفاع ساختمان نیز از دیگر عواملی است که بر نحوه نصب آسانسور تاثیرگذار خواهد بود. آپارتمان های ۳۰ طبقه یا بیشتر به تعدادی آسانسور در سطوح مختلف نیاز دارند تا مسافران را به بالاترین نقطه ساختمان منتقل کنند.

  • نصب آسانسور برای ساختمان های مرتفع با تعداد بالای ساکنین امری بسیار ضروری است، از این رو تعداد اسانسورهای مورد نیاز باید قبل از نصب مشخص شود.
  • اوج ترافیک

در ساختمان های بسیار بلند و آسمان خراش ها، مدیریت اوج ترافیک اسانسور بسیار حائز اهمیت است و باعث می شود کارایی آسانسور بالا رفته و آسایش ساکنین تضمین شود.

در صورت امکان، آگاهی از اینکه افراد هر روز چه زمانی وارد آسانسور می شوند، چه زمانی از آن خارج می شوند و چه زمانی ساختمان را ترک می کنند، به شما کمک می کند بدانید چه تعداد آسانسور نیاز خواهید داشت.

  •  امنیت و ایمنی

بیشترین نگرانی و دغدغه ای که هنگام نصب آسانسور بدان توجه می شود امنیت و ایمنی آن است. ایمنی امری بسیار حیاتی است زیرا تنها با رعایت آن آسانسور می تواند وزن افراد را تحمل نموده و مسافران را در بین طبقات جا به جا کند.

باید با بالاترین ظرفیت جا به جایی آزمایش شود تا پس از نصب حادثه ای رخ ندهد و امنیت جانی مسافران به خطر نیفتد. آسانسورها باید مجهز به سیستم هشدار عملکرد باشند تا در مواقع خطر با اعلام هشدار از ایجاد خطر جلوگیری کنند.

مکانی که آسانسور در آن نصب می شود قبل از شروع به کار باید از نظر ایمنی بررسی گردد، خصوصاً در ساختمان های قدیمی که مقاومت آن ها نسبت به ساختمان های نوساز کمتر است.

  • از این رو به منظور پیشگیری از هر گونه خطر احتمالی حتماً مقاومت مکان نصب آسانسور باید توسط افراد متخصص چک شود.

حتماً به این نکته دقت کنید که تعمیر، نگهداری و سرویس کردن تمام آسانسورها و سیستم های بالابر باید توسط افراد حرفه ای و آشنا به تاسیسات

ساختمان صورت گیرد.

با توجه به اینکه کاربران آسانسور ساکنین اصلی ساختمان هستند یا افرادی دیگر، طراحی ، مکان نصب، ابعاد و سرعت آن متفاوت می باشد.

کاربرد و زیبایی آسانسور در کنار ایمنی آن معنا پیدا می کنند، از این رو آسانسوری را برای ساختمان خود طراحی و اجرا کنید که علاوه بر اینکه ساختمان را زیبا جلوه می دهد، افراد هنگام استفاده از آن اطمینان خاطر داشته باشند.

فرقی نمی کند ساختمان شما مدرن باشد یا قدیمی، در هر صورت سیستم آسانسور باید با طراحی داخلی ساختمان شما همخوانی و سازگاری داشته باشد.

برای این که بدانید چه آسانسوری با ساختمان شما همخوانی دارد و آن را زیباتر می کند می توانید از معماران و طراحان داخلی کمک بگیرید.

این افراد با تخصص خود، با طراحان آسانسور ارتباط برقرار کرده و ایده های خود را به اشتراک می گذارند، در نتیجه بهترین طرح را به شما معرفی خواهند نمود.

در حال حاضر اسانسورهای شیشه ای در آسمان خراش های بلند بسیار محبوب هستند، زیرا هنگامی که در آن ها ایستاده اید می توانید زیر پای خود را به تماشا بنشینید.

نتیجه گیری

در کل طراحی و نصب آسانسور نیاز به بررسی های محاسبات پیچیده و نقشه کشی های دقیق دارد و تمام این موارد باید توسط افرادی مجرب و با تجربه انجام شوند.

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

آنچه در مورد شوفاژ و انواع آن باید بدانیم

شوفاژ چیست؟ شوفاژ معمولا به سه وسیله ی رادیاتور , پکیج و موتورخانه اطلاق میشود …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.