خانه / مصالح ساختمانی و فراورده ها / عایق حرارتی و رطوبتی ساختمان

عایق حرارتی و رطوبتی ساختمان

عایق حرارتی و رطوبتی ساختمان

عایقکاری حرارتی :
نکات مهم انتخاب انواع عایق حرارتی ساختمان :به طور کلی در تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان ها به منظور کم کردن اتلاف حرارت و کاهش مصرف انرژی، نفوذ رطوبت، انتقال صدا در سطوح ساختمان، لوله ها، مخازن و کانال ها، از مواد و مصالحی به نام عایق استفاده می گردد. استفاده از عایق ها علاوه بر تاسیسات گرمایش و سرمایش ساختمان ها در صنایع مختلفی مانند صنایع پتروشیمی، نفت، شیمیایی، خودرو سازی، کشتی سازی، هواپیما سازی، نیروگاهی و داروسازی کاربرد دارد.سیر تکاملی عایق ها، مسیری طولانی را طی کرده است که از جمله آنها دوران گذار از عایق های معدنی مانند پشم شیشه و پشم سنگ بوده و هم اکنون به نسل جدیدی از عایق که به عایق های پلیمری موسوم می باشد، منتهی شده است. عایق های پلیمری دارای مزایای بسیاری از جمله سهولت نصب، انعطاف پذیری، سبک وزنی  و … می باشندبا پیشرفت تکنولوژی و لزوم احداث ساختمان‌های سبک‌تر لازم شد که ضخامت جداره‌ها به حداقل کاهش یابد؛ در پی آن مسئله گریز حرارت از پوسته خارجی بنا مطرح شد؛ بنابراین به منظور کاهش هزینه ایجاد گرما و سرما، با قرار دادن عایق حرارتی در پوسته ساختمان‌ها ضریب هدایت حرارتی مجموعه را به میزان قابل توجهی کاهش داده‌اند. اصولاً حرارت به سه طریق انتقال می‌یابد:تابش، همرفت هدایت. در دو طریق اول یک محیط سیال یا خلأ برای انتقال گرما لازم است؛ ولی روش سوم انتقال در اثر تماس اجسام با یکدیگر صورت می‌گیرد. انتقال حرارت از جداره‌های خارجی ساختمان به شکل هدایت حرارت، مهمترین عامل اتلاف یا کسب حرارت در ساختمان‌های معمولی است.

انواع عایق حرارتی :
عایق‌های حرارتی انباشته به صورت آزاد

عایقهای انباشته به صورت آزاد یا فله به دو صورت رشته‌ها (یا تارها) و دانه‌های سبک وجود دارند. رشته‌ها شامل پشم مصنوعی(ایزوهم )، پشم سنگ، پشم شیشه، پشم سرباره یا الیاف گیاهی (که معمولاً پشم چوب است) می‌باشند. دانه‌ها از مواد معدنی منبسط شده مانند پرلیت، ورمیکولیت، خاک رس و نظایر آن یا از مواد گیاهی مانند خرده‌های چوب پنبه تهیه می‌شوند

انواع عایق های حرارتی از نظر جنس :

پشم شیشه: این ماده با وزش بخار آب بر روی الیاف تهیه شده از شیشه مذاب تهیه می‌شود. جرم مخصوص آن بین ۸ تا ۱۴۰ کیلوگرم بر متر مکعب و حداکثر درجه حرارت کار آن ۶۰۰ درجه سانتی گراد است.
پشم شیشه از جمله قدیمی ترین عایق های صوتی و حرارتی است که از الیاف ریزدانه تشکیل شده است. این عایق مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد و در صورتی که در معرض آتش قرار گیرد گاز سمی تولید نکرده و منجر به گسترش آتش نخواهد شد. پشم شیشه یک عایق معدنی است و همانطور که از نامش پیداست از ذوب شیشه بدست می آید. این عایق معدنی بسیار سبک است و استفاده از آن برای عایق بندی سقف، دیوارها و یا لوله ها بار اضافی بر آن ها وارد نمی کند. عایق پشم شیشه علاوه بر اینکه به عنوان عایق حرارتی از انتقال سرما و یا گرما به داخل ساختمان جلوگیری می کند، تا حد زیادی مانع از انتشار صوت شده و آسایش را برای ساکنین به ارمغان می آورد. در کنار این مزایا، عدم مقاوت در برابر نم و رطوبت یکی از عیوب این عایق محسوب می شود زیرا در صورت نفوذ آب به این الیاف، قارچ و باکتری در آن ها رشد خواهد نمود. علاوه بر آن ممکن است الیاف پشم شیشه حساسیت ایجاد کنند، به همین دلیل هنگام عایق کاری سطوح باید از ماسک و دستکش استفاده شود. عایق صوتی و حرارتی پشم شیشه به منظور عایق کاری لوله ها، سقف، دیوارها، مخازن، کانال های هوایی و … استفاده می گردد
پشم معدنی: عایق پشم معدنی با وزش بخار آب روی الیاف تهیه شده از سنگ آهک خاک رس دار گداخته یا سرباره ذوب آهن تهیه می‌شود. برای عایق کاری دمای پایین، پشم معدنی به وسیله یک ورقه کاغذ قیر اندود پوشیده می‌شود. برای دمای بالا، از پشم معدنی مجهز به ورق آلومنیمی یا توری گالوانیزه استفاده می‌شود.
پشم سنگ: این عایق از سنگ‌های طبیعی سیلیس دار ساخته می‌شود. پشم سنگ از عبور الیاف سنگ مذاب از میان بخار آب یا هوای گرم ساخته می‌شود. دمای حد کاربرد آن ۸۵۰ درجه سانتی گراد است. کاربرد پشم سنگ، مانند پشم معدنی است
پشم سنگ نوعی عایق حرارتی است که می تواند دما را تا ۸۲۰ درجه سانتی گراد تحمل کند. این عایق از سنگ بازالت که نوعی سنگ آتش فشانی است تهیه می شود و به صورت الیاف فشرده مورد استفاده قرار می گیرد. برای تولید پشم سنگ، سنگ بازالت را در دمای بالا حرارت می دهند و با استفاده از روش های خاص آن را پس از ذوب شدن به الیاف تبدیل می کنند. حدود ۹۷ درصد عایق پشم سنگ را الیاف و حدود ۳ درصد آن را رزین تشکیل می دهد. این عایق به عنوان عایق کندسوز نقش مهمی در پیشگیری از توسعه آتش دارد و مقاومت آن در برابر حرارت بسیار بالا است، از این رو این عایق در صنایع نفت و گاز، پالایشگاه ها، عایق کاری کانال ها و لوله ها و …. به کار می رود. عایق پشم سنگ علاوه بر اینکه یک عایق حرارتی است، از انتقال سر و صدا در ساختمان نیز جلوگیری می کند. این عایق در اشکال تخته ای، رولی، لحافی و پتویی به مصرف کنندگان عرضه می شود. لازم به ذکر است که الیاف پشم سنگ حساسیت پوستی و تنفسی ایجاد می کند، از این رو در هنگام نصب آنها باید از ماسک و دستکش استفاده شود. برای اطلاع از مراکز فروش این عایق حرارتی و برودتی می توانید به نوشته شرکت های تولیدکننده پشم سنگ در این سایت مراجعه نمائید.
الیاف مصنوعی: این الیاف به صورت ذوب ریسی تولید و تهیه می شود که از پت های مصنوعی در ذوب ریسی استفاده می شود برای عایق کاری ساختمان و در صنعت خودرو کاربرد بخصوصی دارد

انواع عایق های حرارتی از نظر عملکرد :

عایق همرفتی حرارت

عایق همرفتی حرارت، عایقی است که از انتقال حرارت به روش همرفتی از یک جدار به جدار دیگر جلوگیری می‌کند. اگر سطوح تبادل‌کننده حرارت ساختمان، مانند دیوارها، سقف، کف، در و شیشه پنجره‌ها را به صورت دو جداره بسازیم، از انتقال حررت توسط این جداره‌ها، به روش هدایت به میزان بسیار زیادی کاسته می‌شود، چون ملکول‌های این دو جدار یا در تماس با یک دیگر نیستند یا این که بسیار کم با هم در تماس هستند.در مورد پنجره‌ها برای جلوگیری از نفوذ گرما باید از شیشه‌های دو جداره یا سه جداره استفاده کرد. در شیشه‌های دو جداره، در بین دو سطح شیشه، لایه هوایی وجود دارد. همچنین در شیشه‌های سه جداره، در وسط سه سطح، دو لایه هوایی وجود دارد. با وجود این که شیشه‌های دو لایه و سه لایه مانع خوبی بر سر راه عبور گرما به طریق هدایت هستند، ولی از نظر تشعشع و عبور اشعهٔ آفتاب، مانعی محسوب نمی‌شوند

عایق تشعشعی حرارت

عایقی است که از جذب اشعه حرارتی به وسیله جسم جلوگیری کرده، آن را منعکس می‌کند. آلومنیم ۹۵ درصد، اشعه حرارتی را منعکس می‌کند.

عایق‌های حرارتی منعکس‌کننده

عایقهای منعکس‌کننده از سطوح فلزی و نظایر آن ساخته می‌شوند و ممکن است بدون پشت بند یا با پشت بند به کار روند. میزان گرمابندی عایقهای منعکس‌کننده بر خلاف سایر عایقها، به ویژگی‌های سطحی عایق، فاصله هوایی و اختلاف درجه حرارت بستگی دارد. در مورد عایقهای منعکس‌کننده، نکته مهم این است که فاصله هوایی حداقل ۲۰ میلی‌متر رعایت شود. این عایقها چنانچه به نحو شایسته‌ای نصب شوند، می‌توانند به عنوان لایه بخاربندی (Vapor Barrier) نیز به کار روند.

عایق رطوبتی

نفوذ رطوبت به داخل عایق‌های هدایتی، باعث کاهش خاصیت عایقی آن‌ها می‌شود. برای جلوگیری از این نفوذ، در عایق‌های سطوح ساختمانی (نظیر دیوار، سقف و کف) و عایق لوله‌های حامل سیال گرم و همچنین برای جلوگیری از تماس رطوبت زمین با لوله‌های فلزی، باید از عایق‌های رطوبتی استفاده گردد. عایق‌های رطوبتی موادی هستند که از نفوذ رطوبت از یک طرف به طرف دیگر، جلوگیری می‌نمایند. مانند اجسامی که آغشته به قیر شده باشند مانند گونی، کاغذ و همچنین مواد لاستیکی، پلاستیکی. به عنوان مثال روی عایق‌های پشم شیشه، پشم معدنی و پشم سنگ را گاهی اوقات با کاغذ یا پارچهٔ قیر اندود و همچنین مواد لاستیکی و پلاستیکی می‌پوشانند تا از نفوذ رطوبت جلوگیری شود

انواع عایق های حرارتی از نظر شکل و نحوه استفاده :

عایق پتویی:این عایق از جنس پشم مصنوعی ، پشم سنگ، پشم شیشه، پشم سرباره، پشم چوب و پشم حیوانات در ضخامت‌های متفاوت تا ۱۰۰ میلی‌متر و به عرض‌های مختلفی بریده می‌شوند. این نوع عایق‌ها برای عایق کاری مخازن و لوله‌ها استفاده می‌شود.
عایق‌های قطعه‌ای:این نوع عایق از نظر مصالح مشابه عایق‌های پتویی هستند ولی طولشان کمتر. برخی از آن‌ها پوشش کاغذی دارند که در دو لبه به صورت نوار روی قطعات را می‌پوشانند وئ نصب آن‌ها را در قاب آسان‌تر می‌کنند. این نوع عایق در بین دیوارها و پشت مصالح استفاده می‌شود.
دال‌های عایق:دال‌های عایق به صورت قطعات سخت ساخته می‌شوند و ابعاد آن‌ها تا حدودی از عایق‌های قطعه‌ای کوچکتر است. گاهی اوقات به صورت چند لایه ساخته می‌شوند.
عایق‌های منعکس‌کننده:معمولاً از سطوح فلزی ساخته می‌شوند و ممکن است با پشت بند یا بدون آن به کار روند.
عایق‌های پاشیدنی:از اختلاط تارها یا سایر مصالح ریزدانه و متخلخل با انواع ماده تهیه می‌شوند. این مواد چسبنده به مناسبت کاربری آن انتخاب می‌شوندو در نقاطی از ساختمان که شکل یا وضع قرار گرفتن عناصر به ترتیبی است که استفاده از آن‌ها را طلب می‌کند، پاشیده می‌شود.
عایق‌های کفی تزریقی در جا:از رزین‌های پلیمری ساخته می‌شوند این عایق‌ها از دو جز تشکیل شده‌اند که پس از اختلال کف تولید می‌کنند و پس از مدتی در جایی که فضای مورد نظر را پرکرده‌اند سخت می‌شوند.
عایق‌های ویژه:عایق‌های ویژه از انواع مصالح متخلخل و سبکند که برای مصارف به خصوصی طراحی و اجرا می‌شوند.[
عایق‌های حرارتی از نوع تخته‌های عایق : تخته‌های عایق از مصالح گوناگونی مانند نی، چوب و پشم سنگ ساخته می‌شوند. تخته‌های عایق برای منظورهای مختلفی از قبیل پوشش بیرونی و درونی دیوارها و عایق سقفها به کار می‌روند.
عایق‌های حرارتی موجدار : عایقهای موجدار از جنس کاغذ چند لایهٔ موجدار هستند با پاشیدن چسب بر روی این عایق‌ها لایه‌های آن‌ها به همدیگر چسبانده می‌شوند که به افزایش استحکام آن‌ها کمک می‌کند در حالی که در انواع دیگر با یک ورقه پوشانده می‌شوند و دارای ویژگی گرمابندی بهتری هستند.
۱۰- تاوه‌ها یا بلوکهای عایق : تاوه‌ها یا بلوکهای عایق به صورت قطعات صلب ساخته می‌شوند و ابعاد آن‌ها تا حدودی از عایقهای قطعه‌ای کمتر است. گاهی اوقات تاوه‌ها ممکن است برای استحکام بیشتر به صورت دو لایه و بیشتر به هم چسبانده شوند. تاوه‌ها از مصالحی چون چوب پنبه، خرده چوب و سیمان، پشم سنگ با یک ماده چسباننده، ورمیکولیت با قیر، کف شیشه، بتن متخلخل (کفی یا گازی)، پلاستیکهای متخلخل، لاستیک سخت متخلخل، بتن سبک دانه از انواع پرلیتی، ورمیکولیتی یا پوکه رسی ساخته می‌شوند.چنانچه برای جداره های ساختمان عایق کاری لازم باشد، جهت جلوگیری از پدیده میعان (بین دیوار و عایق) ابتدا لازم است دمای هوای مرطوب محل با جداول عایق مربوطه بررسی شوند

شرایط عایق کاری
جنس عایق و روکش آن، باید برای کار در دمای سیستم لوله‌کشی و شرایط محل مناسب باشد.
جنس عایق و روکش آن، باید با آنچه در مقررات ملی ساختمان، برای حفاظت آن منطقه از ساختمان در برابر آتش مقرر شده، مطابقت داشته باشد.
استفاده از مواد و مصالح سوختی به عنوان عایق، روکش عایق و دیگر مواد کمکی از قبیل چسب نوار چسب و غیره، مجاز نیست.
قسمت‌هایی از لوله که از دیوار آتش عبور می‌کند، نباید عایق یا روکش عایق داشته باشد.
اگر لوله در معرض یخ زدن باشد، ضخامت عایق باید با روش‌های مهندسی مورد تأیید، تأیید شود، یا برای جلوگیری از یخ زدن، از روش‌های دیگری جز عایق کاری، استفاده شود.
در انتخاب و سفارش عایق ها باید به موارد زیر توجه داشت:

اختلاف دمای دو سطح عایق
B. ضریب انتقال حرارتی عایق
C. جنس عایق و روکش آن
انتخاب نوع عایق حرارتی به دمای محیط، ایمنی، شرایط محیطی و قیمت آن بستگی دارد. ضخامت عایق حرارتی باید به گونه ای انتخاب شود که از نظر اقتصادی به صرفه باشد، یعنی این که با حداقل ضخامت عایق از هدررفتن انرژی جلوگیری شود. مصالح عمده عایق حرارتی عبارتند از: بتن سبک (بتن گازی و بتن کفی و …)، دانه های سبک، کاغذ و آلمینیوم، پنبه کوهی، چوب پنبه پرس شده، تخته های فیبری، الیاف معدنی، پشم سنگ، پشم شیشه، شیشه اسفنجی، پوکه معذنی، پرلیت، تخته های گچی سبک با روکش آلمینیومی و ساده، مواد پلاستیکی، ساقه های تو خالی و پشم چوب.

در اجرای عایق کاری باید به موارد ذیل توجه داشت:
جنس عایق و روکش آن باید با آنچه در مقررات ملی ساختمان ایران برای حفظ آن منطقه از ساختمان در برابر آتش مقرر شده هم مطابق باشد.
استفاده از مواد و مصالح سوختی به عنوان عایق، روکش عایق و دیگر مواد کمکی مجاز نیست.
برای لوله هایی که در معرض یخ زدن هستند، باید ضخامت عایق با کارشناسی دقیق انتخاب گردیده یا اینکه از روش های دیگری جز عایق کاری استفاده گردد.
ضخامت عایق بر مبنای محاسبات مهندسی تعیین می گردد و توجه داشته باشید که همیشه ضخامت بیشتر عایق سبب کم شدن اتلاف حرارتی نمی گردد.
برای عایق نمودن اجزای فلزی در برابر آتش، عایق مناسب ضد آتش را به آن می‌پاشند.

انواع مصالح عایق حرارتی متداول
تن سبک، دانه‌های سبک، کاغذ آلومینیوم، پنبه کوهی، چوب پنبه پرس شده، تخته‌های فیبری، الیاف معدنی، پشم سنگ، پشم شیشه، شیشه اسفنجی، پوکه معدنی، پرلیت، تخته‌های گچی سیک با روکش آلومینیومی و ساده، مواد پلاستیکی، ساقه‌های تو خالی و پشم چوب.

الیاف معدنی:این ماده از خرد کردن دانه بندی سنگ آتش فشانی دیر ذوب ساخته می‌شود. پشم معدنی از لحاظ ابعاد پایدار است و علاوه بر غیر نم گیر و بی‌بو بودن امکان رشد قارچ یا کپک را فراهم نمی‌سازد. در ضمن، این ماده اشتعال ناپذیر، عایق خوب حرارت و صوت است.
الیاف مصنوعی : به گروهی از الیاف نساجی گفته میشود که به صورت مصنوعی و ذوب ریسی تولید میشود که با نام های مختلفی اعم از الیاف پلی استر یا ایزوهم ، الیاف ایزوپرایم ، الیاف ویسکوز و … در کشورهای مختلف عرضه می گردد
پشم شیشه:عبارت است از الیاف بسیار نازک تارهای شیشه که تقریباً به هم متصل‌اند. این الیاف را پس از سرد شدن با همدیگر دسته می‌کنند و روی کاغذ کرافت، سربی، قیری یا تور الیاف دار قرار می‌دهند. خصوصیات این مواد اشتغال ناپذیر و پایداری ابعاد، بی‌بویی و غیر نم‌گیری است.
پشم سنگ:متداول‌ترین و سالم‌ترین عایق حرارتی است و منشأ آن سنگ‌های آذرین می‌باشد.
شیشه اسفنجی:این ماده با استفاده از شیشه خالص که تا بیست برابر حجم خود منبسط می‌گردد و به صورت صفحات صلب و اسفنجی عایق بندی تبدیل می‌شود. خصوصیات آب جذب نمی‌کند، غیر اشتغال است، در مقابل جانوران موذی مقاوم است و از نظر ابهاد پایدار و از مقاومت فشاری خوبی برخوردار است.
پرلیت:ااین کانی منشأ آتش فشانی دارد و با کمی آب ترکیب شده‌است.
تخته‌های فیبری:این ماده اولین عایق حرارتی ساختمان است که از فشرده کردن پشم نمد و دیگر الیاف گیاهی به صورت تخته‌های صلب ساخته می‌شود.
تخته چوب پنبه فشرده:از فشرده کردن دانه‌های چوب پنبه توسط صمغ طبیعی آن در کنار هم تولید می‌شود.
پلاستیک‌ها
خواص مصالح عایق حرارتی
مواد و مصالح عایق حرارتی باید از نظر شکل ظاهری یک نواخت، بدون عیب و عاری از موادی باشد که مورد هجوم حشرات، قارچ‌ها و دیگر ارگانیزم‌ها قرار می‌گیرند.
عایقکاری رطوبتی
یکی از مهم ترین مشکلاتی که در اکثر ساختمان‌ها دیده می‌شود، وجود نم و رطوبت است که باعث می‌شود به ساختمان خسارت‌های جبران ناپذیری وارد شود. از این رو باید عایقکاری رطوبتی ساختمان به نحو مناسب انجام شود. منظور از عایقکاری رطوبتی‌، پوشاندن سطح (ديوار، بام، كف و …) توسط یک یا چند لایه از مواد عایق است تا از نفوذ آب و رطوبت به درون آن جلوگیری شود.

البته روش‌های مختلفی برای عایق کردن ساختمان وجود دارد که متدوال‌ترین آنها در ایران عایق بندی توسط قیر و گونی است. اما با پیشرفت تکنولوژی عایق‌های پیش ساخته با نام تجاری ایزوگام مورد استفاده قرار گرفته است. به تازگی مهندسان در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده‌اند که می‌توان با رزین‌های اکریلاتی و استایرنی که محلول در آب هستند، عایق رطوبتی جدیدی را تولید کنند.‌‌ مواد مورد نیاز در این عایق، گونی و قیر است.

‌كاربرد قیر و یا آسفالت دشوار و مستلزم صرف وقت زیاد است. حتی امولسیون‌های ساخته شده از قیر نیز تغییر اندكی را در دشواری این كاربرد ایجاد نموده‌اند.‌ باید قیر و گونی را تا میزان ۱۵۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد حرارت داد. ریختن و تسطیح تركیبی با این درجه حرارت بسیار دشوار است. بنابراین امولسیون‌های ساخته شده از قیر با قابلیت كاربرد درجه حرارت نرمال مورد استفاده قرار می‌گیرد‌. اینگونه امولسیون‌های نفتی در آب حدوداً دارای ۵۰٪ قیر است. با سفت شدن این امولسیون آب آن تبخیر می‌شود‌. تركیبات كف سازی بام‌، بر پایه امولسیون پلیمرهای جدید عملكرد كاملاً متفاوتی دارند‌، شاید مهمترین ویژگی آنها ایجاد یك لایه نازک فیلم با قابلیت انعطاف بعد از خشك شدن باشد.

تاثیرات نابود کننده ورود رطوبت و آب به داخل ساختمان و اجزای ساختمانی
پوسیدگی چوب‌ها
زنگ زدگی فلزات
ظهور حشرات و قارچ‌ها در ساختمان
متورم شدن روکش‌های گچی دیوارها
خرد و فرسوده شدن اجزای نما مانند سنگ، آجر یا اندود‌ها در اثر یخ زدگی
نفوذ آب املاح دار در مصالح ساختمانی متخلخل
رطوبت به دو‌ طریق به دیوار تاثیر می‌گذارد
جذب رطوبت موجود در خاک
تاثیر رطوبت ناشی از بارندگی
این رطوبت از سه طریق جذب دیوار می‌شود
از طریق زمین و پی
از طریق بدنه دیوار
از طریق روی دیوار
جلوگیری از نفوذ رطوبت به دو روش
زهکشی
استفاده از عایق‌های رطوبتی
انواع زهکشی
زهکشی صفحه‌ای

این نوع زهکشی در مجاورت سازه‌هایی که متحمل فشارهای هیدرولیکی هستند (مانند سدهای خاکی) کاربرد دارد.
زهکشی لبه‌ای

این نوع زهکشی در مجاورت سنگفرش‌ها و به منظور ذخیره و جابجایی (انتقال) زهاب‌های جانبی در بستر جاده اجرا می‌شود.
زهکشی‌های فتیله‌ای

در عمق زمین فرو می‌روند مسیری برای زهکشی فراهم می‌کنند.
در زمینه کاهش نشست خاکریز‌های واقع شده بر خاک‌های سست و نرم استفاده می‌شود.
زهکش‌های سفره‌ای

این نوع زهکشی نیز در سایت‌های دفن زباله و برای زهکشی شیرابه‌ها کاربرد دارد

خصوصیات مصالح عایق های رطوبتی
نداشتن حفره‌های آوند گونه
غیر قابل ترکیب بودن با سایر مواد موجود در محیط (مصالح مجاور)
مقاومت محیطی و مکانیکی
شکل پذیری
حمل و نقل آسان
انواع مصالح
انواع ورق‌های فلزی (روی اندود، گالوانیزه ، سرب ، مس)
انواع سنگ‌های ساختمانی متراکم
بتن متراکم و ضد آب
مواد نفتی مانند قیر و برخی پلاستیک‌ها
عایق رطوبتی مایع
اجرای عایق رطوبتی مایع
با استفاده از قلم مو، قابل استفاده برای افراد غیر حرفه‌ای
با استفاده از دستگاه اسپری، نیازمند تخصص و افراد متخصص
قبل از کاربرد این ترکیب سطوح مورد نظر باید تمیز و خشک باشند، سطوح ناصاف و شیبدار نیز باید آماده ‌سازی شوند.
‌مزایای‌ عایق رطوبتی‌ مایع
‌آلودگی و آسیب‌های فیزولوژی‌ ندارند
كاربرد آنها ساده است
‌رنگ پذیرند‌
‌خطر آتش سوزی ندارند‌
‌چسبندگی خوبی نسبت به سطوح مختلف دارند
‌عایق رطوبتی قیر و گونی‌
این عایق یكی از متداولترین عایق مصرفی در ایران است. به این علت كه در اكثر شهرهای كشور مواد اولیه این عایقكاری به وفور یافت می‌شود‌. مواد مورد نیاز در این عایق گونی و قیر است.

ویژگی‌های عمومی قیرها‌
غیر قابل نفوذپذیر در مقابل آب و رطوبت
مقاومت در برابر اسیدها، بازها و نمك‌ها
چسبندگی
معایب قیر‌
قیر در وضعیت‌های زیر برخی از خواص خود را از دست می‌دهد‌، به طوریكه نمی‌توان از آن به خوبی اسنفاده كرد‌.

تجزیه شدن در دمای زیاد و تبدیل آن به ذغال‌، توأم با اشتعال
تغییر شكل در مقابل فشار و حلال‌ها
مزایای قیرها‌
صرفه اقتصادی نسبت به بعضی عایق‌های رطوبتی
اطمینان از نظر كارایی با توجه به پیشینه مصرف
معایب عایق قیر و گونی‌
پوسیدگی این عایق به مرور زمان
پارگی بر اثر نشت‌های احتمالی ساختمان
عمر مفید عایق به طور متوسط كمتر از ۱۰ سال بوده و ترمیم متناوب آن با مشكلات اجرایی زیاد و هزینه‌های قابل توجه همراه است
آلودگی محیط زیست را به دنبال دارد.
عایق‌های پیش ساخته
اين پوشش‌ها که نسبتاً جديدند، لايه‌های پیش ساخته‌ای هستند كه معمولاً از پشم شيشه و پلی استر ساخته شده و هر لايه از هر دو طرف با قير پوشيده شده است. اين پوشش‌ها توسط مشعل‌ يا قير داغ به بام محكم چسبانده می‌شوند‌.

مزایای عایق‌های رطوبتی پیش ساخته
سبك هستند (حدود ۴ كیلوگرم بر متر مربع)
در گرمای ۱۳۰ + درجه و سرمای ۴۰ – درجه مقاوم هستند
دچار پوسیدگی و شكنندگی نمی‌شوند
دارای قابلیت انعطاف كامل هستند
بعلت دارا بودن لایه پلی استر در مقابل فشارهای احتمالی از انبساط و انقباض ساختمان مقاوم است.
معایب عایق‌های رطوبتی پیش ساخته‌
فاسد شدن عایق بعد از ۶ ماه ( از زمان تولید ) بعلت عدم نگهداری مطلوب ( باید بصورت عمودی در دمای ۵ تا ۳۵ درجه نگهداری شود‌)
كم بودن طول عمرمفید (طول عمر در حدود ۱۵ سال)
گران بودن این عایق‌ها ( عایق‌هایی كه دارای مواد اولیه خارجی هستند)
در موقع ترمیم محل آسیب دیده از سایر جاها بالا می‌زند
تجزیه شدن بر اثر اشعه ماورابنفش.
در این نوع عایق‌ها (قیروگونی و پیش ساخته‌) باید سطح كار عاری از گرد و خاك و رطوبت باشد و اگر سطح آسفالت باشد برای عایقكاری با علیق پیش ساخنه باید به ازاء هر متر مربع سطح حداقل ۳۰۰ گرم مشتق قیری رقیق شده در آب یا بنزین روی سطح پخش شود و اگر سطح سیمانی بود باید به ازاء هر متر مربع سطح حداقل ۲۸۰ گرم مشتق قیری رقیق شده در آب یا بنزین روی سطح پخش شود.

این عایق‌ها معمولاً از مواد اولیه زیر تشكیل می‌شوند.

قیر صنعتی ۷۰-۶۰
مواد پلیمری به نام اتكتیك پلی پروپیلن (‌APP‌)
یك لایه تیشوی نخدار ( پشم شیشه‌)
یك لایه پلی استر سوزنی
پودر تالک، در بعضی از این عایق‌ها پودر مس ۶۰۰ نیز بكار می‌رود
فیلم پلی اتیلن
باند و چسب
طبق استاندارد ایران این عایق‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند.

عایق‌های رطوبتی پیش ساخته مخصوص پی ساختمان (‌عایق پی‌)
عایق‌های رطوبتی پیش ساخته مخصوص سطوح خارجی‌، بدنه استخر و تونل‌ها (‌عایق بام‌)
اجزای تشکیل دهنده عایق پی‌
لایی
ماده آغشته كننده لایی‌
ماده آغشته كننده هر یك از لایی‌ها می‌تواند قیر‌ یا مخلوطی از قیر و افزودنی‌های اصلاح كننده باشد. سطح رویین عایق باید به منظور جلوگیری از چسبندگی داخل رول از مواد ریزدانه معدنی مثل پودر تالك و یا میكا پوشیده شود‌. سطح رویین باید یكواخت و عاری از هر گونه خوردگی و چین وچروك باشد. سطح زیرین عایق رطوبتی نیز باید با فیلم پلاستیكی و یا مواد ریزدانه معدنی مثل پودر تالك پوشیده شود.

اجزای تشکیل دهنده عایق بام
متشكل از دو لایه نمدی است كه لایه زیرین از فلت الیاف شیشه و لایه رویین از جنس منسوجات پلی استر است. این دو لایه بوسیله قیر مذاب اصلاح شده با مواد پلیمری اشباع می‌شود، به هنگام بسته بندی برای جلوگیری از چسبندگی، هر طرف عایق با مواد ریزدانه و یا فیلم پلاستیكی روكش می‌شود.‌

عایق‌های پلیمری پاششی
یکی از اتفاقات مهم در عرصه عایق‌سازی در ایران، گذر از مواد پایه قیر به مواد پایه پلیمر بوده است‌. این امر از جهات مختلفی قابل بررسی است.از لحاظ زیست محیطی اجرای عایق‌های قیری و دود و گاز ناشی از آن باعث آلودگی محیط می‌شود اما عایق پلیمیری بدون آلودگی است.
استفاده از حرارت و مشعل بسیار خطرناک بوده و ضمناً در فصول گرم باعث آزار نیروی انسانی می‌شود اما عایق پلیمری نیازی به حرارت ندارد.
اجرای عایق قیری در سطوع عمودی مرتفع بدلیل وزن و شرایط نصب بسیار دشوار است ولی عایق پلیمری با پاشش یا پخش کردن روی سطوح مختلف قرار می‌گیرد.
مرحله‌ی بسیار مهم عایق‌سازی کنج‌ها و گوشه‌ها و همینطور اطراف لوله‌ها‌ با عایق قیری و حرارت‌، سخت و غیر اصولی است اما عایق پلیمری بصورت یکدست کنج‌ها را پوشش می‌دهد‌.
ماندگاری مصالح قیری در بهترین شرایط کمتر از ۱۰ سال است اما پلیمر عمری بیش از ۲۰سال دارد‌.
عایق رطوبتی آرت فکس
عايق آرت فلکس با استفاده از تکنولوژی‌های مدرن امکانات فراوانی را برای مقابله با عناصر تخريبی طبيعی در ساختمان فراهم می‌نمايد. این عایق با دوام و ماندگاری بالا‌، نصب آسان و هزينه کم مزايای قابل ملاحظه‌ای نسبت به عايق‌هايی همچون قيرگونی و ايزوگام و  … دارد. اين خواص هم برای پيمانکاران و هم صاحبان پروژه بسيار قابل توجه بوده است.

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

سنگ تزئینی ساختمانی

سنگ تزئینی ساختمانی سنگ تزئینی را میتوان با مروری خلاصه به سوابق و تاریخچه ی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.