درای وال

درای وال

درای وال چیست؟

درای وال

درای وال نوعی دیوار است که در معنای فارسی به آن دیوار خشک گویند .زیرا که در ساخت این دیوار هیچگونه مصالح تر (مانند ملات ماسه سیمان و…) استفاده نمی شود . در ساختمان سازی به ورقه گچی که میان دو لایه ضخیمی از کاغذ یا مقوا فشرده شده باشد  دیوار خشک می گویند.

نحوه اجرای درای وال

این دیوار تشکیل شده است از یک سری ناودانی های عمودی و افقی که ابتدا ناودانی های افقی را در امتداد هم روی کف و سقف (توسط شاقول و یا تراز لیزر) توسط تفنگ گازی و میخ های فولادی پرچ می کنند و بعد ناودانی های عمودی را با فاصله۴۰  الی ۶۰ سانت (بستگی به کاربری دیوار ) درون ناودانی های افقی گذاشته و توسط پیچ های سرمته درا پیچ میکنند . به دلیل اتصالات مفصلی این دیوار مقاوم در برابر زلزله است .بعد از آن نوبت به پوشش میرسد که از صفحات گچی (گچ برگ) و یا سیمانی که معمولا ابعاد ۵/۱ در ۱۲۰ در ۲۴۰ میباشد را روی سازه های عمودی و افقی قرار داده و پیچ میکنند بدیهی است درون سازه دیوار سوراخهای تاسیساتی گنجانده شده است که قبل از پوشش میتوان تاسیسات را به راحتی از میان آنها رد کرد. دیوار خشک در صنعت ساختمان در مقابل دیوار بنایی یا دیوار ماسونری (Masonry Wall) قرار می گیرد . منظور از دیوار بنایی یا ماسونری دیوار هایی است که در آنها از مصالحی چون آجر (Brick) ، سفال ، بلوک های سیمانی (Concrete Block) ، بلوک های متشکل از بتن هوادار اتوکلاو شده (AAC Block) و … به همراه ملات به عنوان مصالح چسباننده استفاده می گردد . در مقابل ، درای وال ها دیوارهایی است که در آنها انواع پوشش های ورقه ای یا تخته ای از جمله انواع صفحات روکشدار گچی (Gypsum–Board) ، تخته سیمانی الیافی (Fibercement-Board) با استفاده از ادوات اتصال (Fasteners) مانند پیچ ، میخ یا گاهاً پرچ بر روی سازه زیرسازی درای وال نصب می گردند . دلیل اطلاق کلمه خشک یا درای (Dry) به درای وال ، عدم استفاده از ملات به عنوان یک ماده ی تر (خیس) می باشد . در فرهنگ ساخت و ساز خشک  گاهی اصطلاحات متداول برای پوشش روی دیوارهای خشک از جمله پلاستر برد یا پلاستر بورد (Plaster Board) ، گچ برگ (Gypsum Board) ، شیت راک (Sheet      Rock)  و وال برد (Wall Board) مترادف درای وال استفاده می گردد .
در ایران بدلیل آنکه شرکت کناف ایران استفاده از درای وال را شروع ، ترویج و توسعه داده است ، اصطلاحاتی چون دیوار کناف ، درای وال کناف ، دیوار خشک کناف و ساخت و ساز خشک کناف معادل درای وال مورد استفاده قرار می گیرد

برای استفاده از درای وال چه باید کرد؟

  • ابتدا باید در مورد صحت افرادی که به شما مراجعه میکنند تحقیق نمایید.
  • هرگز ما گچ برگ ضد آب نداریم بلکه این گچ برگ ها مقاوم در برابر رطوبت هستند و به درد کشورهای غیر اسلامی میخورد که از توالت فرنگی بدون وجود آّب برای شستشو استفاده می کنند.به کرات دیده شده است که در ساختمان و درون سرویس حمام بخصوص از این گچ برگ ها استفاده شده و بر روی آن کاشی میچسبانند که این کار بسیار غلط است.
  • در مورد خرید سازه ها به دقت عمل نمایید زیرا بسیاری از شرکت های سود جو اقدام به تولید این سازه ها نموده اند و ارزانتر به بازار ارائه می نمایند باید بدانید که ورق این سازه ها بی کیفیف بوده و ضخامت آنها خیلی کمتراز ۶/٠ میلیمتر است . متاسفانه بعضی از این ورقها کمتر از ۴/٠ میلیمتر است، لذا به راحتی میتوانید تقلب این افراد را متوجه شوید.

کافیست به یک متخصص معمولا در بازار آهن مراجعه نموده و ضخامت ورق را با کولیس اندازه گیری نمایید ، ورق خوب باید از جنس گالوالیزه خوب و حداقل ۶/٠ میلیمتر ضخامت داشته باشد و خم های آن باید ٩٠ درجه و دچار پیچیدگی نباشد. در غیر این صورت نه تنها دچار زنگ زدگی میشود بلکه نمیتواند وزن سازه را تحمل کند.

  • حتما سعی کنید از گچ برگ های مارک دار که دارای تاییده میباشند استفاده نمایید .زیرا تمام ارزش یک گچ برگ به نوع کاغذ آن است.
  • در مورد سیمان برگ ها باید این نکته را مد نظر داشته باشید که دو نوع سیمان برگ داریم مقدار جذب آب در سیمان برگ ها تعیین کننده کیفیت آن است .سیمان برگ های دیاموند دارای جذب آب کمتر و با کیفیت ترند و سیمان برگ های کلاسیک دارای جذب آب بیشتر هستند و به درد هر جایی نمیخورند.
  • در انتخاب اکیپ نصب خیلی دقت کنید، متاسفانه دیده شده است که اکیپ های کاری به جای استفاده از پیچ های مخصوص از پرچ یا پیچ های بی کیفیت استفاده میکنند زیرا این کار حدودا متری ۵٠٠ تومان به بالا برایشان به صرفه تراست

کاربرد درای وال :

تخته گچ یا درای وال به منظور پوشش دیوار های خارجی ساختمان، پوشش دیوارهای داخلی، دیوارهای جداکننده، پوشش سقف های دکوراتیو، قاب بندی های مختلف با سبک های گوناگون استفاده می شود و یک سطح یکپارچه و مستحکم را ایجاد می کند.

مزایای استفاده از دیوار خشک

  • از طریق دیوار خشک می توان بار مرده ساختمان را کاهش داده و در نتیجه خطرات ناشی از زلزله های احتمالی هم کاهش می یابد و به دلیل اتصال قاب دیوار های خشک به سازه در هنگام زلزله تعمل مناسب میان قابی بین دیوارهای خشک و سازه وجود دارد.
  • با وجود دیوار های خشک مصالح مختلف مانند پروفیل های آهنی، میلگرد آجر، بلوک سیمانی، شن، ماسه، سیمان، خاک رس،  آب و … حذف خواهد شد  و از این طیق می توان در هزینه های ناشی از حمل و نقل و پرت مصالح صرفه جویی نمود.
  • در درای وال دیگر نیاز به ادوات جوشکاری نداشته و هزینه های مصرف برق و مشکلات آن در مناطق شهری به صورت کامل حذف می شود.
  • سرعت اجرای بالای دیوار خشک از دیگر مزایای آن بوده و کار در حدود ۳ تا ۴ برابر از سیستم های سنتی سریع تر انجام می شود و این مسله حذف هزینه های استقرار اکیپ در محل اجرای پروژه را به همراه دارد.
  • زمان خواب سرمایه در پروژه هایی که از دیوار خشک استفاده می شود کاهش یافته و مدت زمانی کوتاهی طول می کشد تا پروژه از مرحله شروع به مرحله اتمام نازک کاری برسد.
  • درای وال ها عایق بندی صوتی را در برابر تراگسل های صدای کوبه ای و هوابرد در ساختمان را فراهم می کنند و  می توان همزمان با اجرای تیغه ها تاسیسات مکانیکی و برقی را اجرا کرده چرا که میان تیغه ها فضای خالی وجود دارد.
  • به آسانی با کمک درای وال ها می توان به تاسیسات مکانیکی و برقی دسترسی پیدا کرد و در زمان بروز مشکل می توان آنها را ترمیم، تعمیر و یا تعویض نمود.
  • نظافت ساختمان بعد از ملات های سیمانی، گچی و …  با استفاده از دیوار خشک حذف می شود و هزینه های مربوط به نظافت نخاله ها ساختمانی کاهش می یابد.
  • دیوارهای خشک کیفیت ثابت و استانداردی دارند  و به دلیل تولید صنعتی و حذف هزینه های ناشی از عدم یکنواختی مصالح سنتی و همچنین انبار کردن مصالح مختلف مانند سیمان، گچ، و …  رطوبت و ناکارآمدی در آنها ایجاد نمی شود.
  • درای وال را می توان بر روی هر نوع کف تمام شده اجرا نمود و این مسله باعث می شود تا تغییرات آتی بنا بسیار آسان گردد.
  • برای اجرای کاشی و سرامیک روی این نوع دیوار ها نیاز به شاقول و تراز کردن نبوده  و سرعت  اجرا کاشی و سرامیک روی آنها بالا خواهد بود.
  • در درای وال برای رنگ آمیزی دیوار  مدت زمان خشک شدن نازک کاری مخصوصا” در ماه های سرد سال حذف می شود .

اجزای درای وال یا دیوار خشک

دیوارهای کاذب از سه قسمت به نام استاد ها ، پنل ها و رانر ها تشکیل می شوند . رانر ها عمدتا از قاب های اصلی دیوارهای کاذب هستند که جنس آنها فولادی بوده و سطح مقطع انها نیز ناودانی شکل است . داخل قاب های اصلی به وسیله یک سطح مقطع ناودانی شکل دیگری که به آنها استاد گفته می شود تقسیم شده و پنل ها که همان صفحات چند لایه یا گچی هستند روی آنها نصب می شود.با استفاده از نوار و بتونه مخصوص درزگیری ، درزهای میان صفحات نیز درزگیری شده تا سطحی یکپارچه حاصل شود و سطح به دست آمده در نهایت امکان اجرای رنگ ، کاغذ دیواری ، کاشی و یا پوشش های دیگر را خواهد داشت . هم چنین فضای خالی داخل دیوار نیز این امکان را می دهد تا از عایق های صوتی و حرارتی استفاده نمود و امکان دسترسی به تاسیسات ساختمانی نیز آسان تر شود .

انواع مختلف درای وال

دیوارهای کاذب با توجه به عملکرد و مکان مورد استفاده به انواع مختلفی تقسیم می شوند که در زیر با آنها آشنا خواهیم شد . در شرایط معمول از پانل های گچی ساده یا (Regular board) استفاده می شود که این نوع ساده ترین نوع از دیوارهای کاذب به شمار می رود . در مکان هایی که رطوبت زیاد وجود دارد مانند آشپزخانه یا سرویس بهداشتی از پنل های (Moisture Resistant board) که در برابر رطوبت مقاوم هستند استفاده می شود . این صفحات معمولا در مکان هایی به کار گیری می شوند که رطوبت آنجا کم تر از ۹۰ درصد باشد . مکان هایی که احتیاج به مقابله با حریق دارند نیز از پانل های مقاوم به آتش که دارای الیاف و شیشه می باشند استفاده می شود . که تا ۳ ساعت در مقابل آتش سوزی مقاومت می کنند . در مکان هایی مانند چاه های تاسیساتی که هم رطوبت بالا می باشد و هم خطر آتش سوزی وجود دارد از پنل های (Fire & Moisture resistant board) که در برابر آتش و رطوبت مقاوم هستند استفاده می شود . هم چنین برای دیوارهایی خارجی یا دیوارهایی که به صورت همیشگی با اب در تماس هستند از صفحات مسلح سیمانی یا آکواپنل استفاده می شود .

مزایای استفاده از درای وال کاذب

اگر بخواهیم مقایسه ای بین دیوارهای کاذب با دیوارهایی که با مصالحی مانند آجر یا بتن درست می شوند داشته باشیم به چند اختلاف بر خورد می کنیم. اول اینکه دیوارهای کاذب نسبت به این دیوارها حدودا ۱۵ درصد سبک تر هستند که باعث می شوند در نهایت ساختمان نیز سبک تر شده و در نتجه مقاومت به زلزله افزایش یابد . هم چنین در صورت تخریب ساختمان با توجه به سبک بودن کناف خطر جانی برای ساکنین به طرز قابل توجهی کاهش می یابد . دومین تفاوت نحوه اتصال انعطاف پذیر پانل ها به پروفیل ها باعث کاهش نیروی زلزله می شود . بدین گونه که استاد ها در داخل رانر های جای بیشتری برای بازی کردن دارند و به هم پیچ یا پرچ نمی شوند در صورتی که پانل ها به هر دوی آنها پیچ شده و سازه یکپارچه ای در نهایت به وجود می آید . هم چنین سبک بودن مصالح کناف باعث می شود تا حمل آنها توسط کارگران راحت تر بوده و سرعت انجام پروژه بالاتر برود و هم چنین در مسافت های طولانی نیز با توجه به بسته بندی مناسب آسیبی به کناف ها وارد نشود . تفاوت سوم یا به عبارت دیگر مزیت سوم دسترسی آسان به تاسیسات مکانیکی و الکتریکی می باشد . بدین ترتیب در صورت آسیب دیدن لوله ها به سرعت و راحتی می توان قسمت آسیب دیده را تعویض و تعمیر کرد که باعث افزایش عمر ساختمان می شود . به صورت کلی برایبازسازی منازل های قدیمی یا مناطقی که نیاز به ساخت وس از سریع باشد بهترین انتخاب می تواند سیستم های درای وال کناف باشد .

مزایای عمومی استفاده از درای وال کاذب

مقاومت در برابر صدا در صورت استفاده از دیوار کاذب به مراتب افزایش می یابد و با استفاده از عایق های پشم سنگ و یا پلی استایرن می توان دیوارها را در مقابل با حرارت نیز عایق نمود . هم چنین با توجه به امکان رنگ آمیز مستقیم دیوارهای کناف نیازی به گچ و خاک نبوده و باعث افزایش سرعت اجرای پروژه و صرفه جویی در منابع نیز می شود . در نهایت نیز با توجه به اینکه دیواره های کناف سطح کم تری را اشغال می کنند مساحت مفید ساختمان نیز افزایش می یابد .

اجرای درای وال کاذب کناف روی گچ یا سفال

در مورد اینکه آیا بر روی دیواره هایی از جنس سفال و گچ می توان از دیوارهای کنافی استفاده نمود یا خیر . پاسخ مثبت است و به سادگی می توان بر روی این دیوار ها از دیوارهای پوششی کناف استفاده نمود . هم چنین در مورد شست و شو محصولات کنافی نیز باید توجه داشته باشید که تنها در صورتی که بر روی دیوار کناف از کاغذ دیواری یا رنگ قابل شست و شو استفاده شده باشد امکان شست و شو دیوار وجود دارد در غیر این صورت برای تمیز کردن دیوار تنها می توان از پارچه نمدار استفاده نمود

معرفی انواع محصولات و روش های استفاده از درای وال در ساختمان

دیوار داخلی جدا کننده

دیوار جدا کننده داخلی کناف، یکی از انواع درای وال است که به عنوان دیوار غیر باربر برای تقسیم فضاهای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار دیوار داخلی جدا کننده از قاب های فولادی سبک تشکیل می شود که صفحات گچی یک یا چند لایه با پیچ بر آن نصب شده و سطوح آن به وسیله بتونه و نوار مخصوص درزگیری هموار می شود . دیوارهای داخلی جدا کننده کناف در چهار نوع دیوار جدا کننده ساده، دیوار جدا کننده با مقاومت مکانیکی بالا،دیوار جدا کننده با عملکرد صوتی بالا و دیوار جدا کننده تاسیساتی قابل دسترسی و اجرا است. انواع صفحات گچی که برای دیوارهای داخلی مورد استفاده قرار می گیرند شامل پنل های معمولی، مقاوم در برابر رطوبت، مقاوم در برابر حریق، مقاوم در برابر رطوبت و حریق و مقاوم در برابر رطوبت، آتش و ضربه(Diamant)  می باشند.

دیوارهای داخلی پوششی

دیوار داخلی پوشش کناف ، یکی از انواع درای وال است که به منظور نازک کاری یا جایگزین سفید کاری، بازسازی دیوارهای بنایی و بهسازی ویژگی های فیزیکی ماند پوشش معماری و عایق صوت و حرارت بکار می رود. دیوارهای داخلی پوششی کناف شامل سه نوع بدون سازه، با سازه متصل به دیوار زمینه و با سازه مستقل از دیوار زمینه است. استفاده از دیوارهای پوششی با سازه متصل به دیوار زمینه، مشکلات اجرایی مکانیکی را بدون نیاز به شیارزنی دیوار زمینه به حداقل می رساند و پوشش کاری تا ارتفاع ۱۰ متر را میسر می سازد. قرار گرفتن تاسیسات در فضای میان درای وال (ساخت و ساز خشک) و دیوار زمینه علاوه بر کاهش هزینه تعمیرات و رفع خوردگی، موجب سهولت تعمیر، نگهداری و بهره بردای از تاسیسات می شود. صفحات گچی در این نوع درای وال مشابه سقف کاذب یکپارچه کناف است. دیوارهای پوششی با سازه مستقل از دیوار زمینه در مواردی مانند مقاوم سازی دیوارهای بنایی در برابر حریق مورد استفاده قرار می گیرند و ساختاری مشابه با دیوارهای جداکننده کناف دارند. در ساختار دیوارهای پوششی بدون سازه کناف، صفحات معمولی،  و صفحات مقاوم در برابر ضربه (Diamant) بکار می روند و در زمینه های بازسازی دیوارهای بنایی قدیمی، نازک کاری یا پوشش دیوارهای بنایی جدید و همچنین بهسازی صوتی و حرارتی ساختمان ها استفاده می شوند.

سقف های کاذب یکپارچه

سقف های کاذب یکپارچه کناف، یکی از انواع درای وال (ساخت و ساز خشک) با ساختار سبک و زیرساز سبک فولادی است که به سقف اصلی متصل می شود و امکان نصب عایق حراراتی و صوتی و دسترسی به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی را از طریق فضای خالی پشت سقف میسر می سازد. در ساختار سقف های کاذب یکپارچه کناف از پنل های گچی معمولی ، پنل های مقاوم در برابر رطوبت ، پنل های مقاوم در برابر حریق ، و پنل های مقاوم در برابر حریق و رطوبت استفاده می شود. به واسطه ویژگی انعطاف در معماری، اجرای انواع طرح های دکوراتیو و تزئینی با سقف های کاذب یکپارچه ممکن می شود که در زمان بهره برداری نیز قابل اجرا هستند. همچنین سبکی وزن سقف های کاذب یکپارچه موجب مقاومت این ساختار در مقابل شتاب های زلزله می شود. سیستم های درای وال (ساخت و ساز خشک) در سراسر دنیا و ایران به عنوان دیوارهای داخلی، سقف های کاذب یکپارچه و دیوارهای داخلی پوششی مورد استفاده قرار می گیرند. مزایای بکارگیری فناوری درای وال (ساخت و ساز خشک) موجب تعیین شاخص رشد مصرف سرانه این محصولات به عنوان یکی از مولفه های توسعه در صنعت ساخت و ساز شده است. سبک سازی و عملکرد لرزه ای مناسب از شاخص ترین مزایای سیستم های درای وال (ساخت و ساز خشک) به شمار می روند. سبک سازی غیر سازه ای نه تنها در مقابل زلزله عملکرد مناسبی ایجاد می کند بلکه با کاهش بار مرده وارد بر ساختمان موجب صرفه جویی در مخارج ساخت و ساز می شود. نصب و اجرای درای وال به حدی آسان است که کاربران عادی در بسیاری از نقاط دنیا می توانند آن را از فروشگاه های تجهیزات ساختمانی خریداری کنند و با استفاده از ابزار و دستور العمل های دقیق و ساده نسبت به نصب و اجرای درای وال اقدام نمایند. سهولت نصب و وجود استانداردهای معین موجب صرفه جویی در زمان، کاهش خطا در نصب و اجرای درای وال، دور ریز کم مصالح و هزینه های ناشی از آن می شود. از دیگر مزایای درای وال می توان به مقاومت در برابر حریق، بهینه سازی مصرف انرژی و بهسازی صوتی از طریق عایق های حرارتی و صوتی اشاره کرد

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

نسوزها و کابرد آن در ساختمان

نسوزها نسوزها موادی هستند که حرارت‌های بالا را به خوبی تحمل کرده (بسته به محل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.