خانه / اجرا / آشنایی با انواع آسانسور
چاله آسانسور

آشنایی با انواع آسانسور

انواع آسانسور و تفاوت های آنها چیست ؟

انواع آسانسور به نوعی از تجهیزات گفته می شود که اجسام مختلف اعم از مسافر و بار را در محل های مختلف از جمله ساختمان ، کشتی و یا مکان های دیگر به صورت عمودی جابه جا و به بالا یا پایین منتقل  میکند .

آسانسورها عمدتا به وسیله ی موتورهای الکتریکی کار می کنند که به وسیله ی کابل کششی و یا سیستم های تعادل مجهز به وزنه و چاه و یا بوسیله ی پمپ مایع هیدرولیک برای به حرکت در آوردن جک استفاده می کند .

برای جابه جایی و حمل سرنشینان در یک ساختمان از سه راهکار : آسانسور ، پله برقی و یا پیاده رو متحرک می توان استفاده کرد ، این تجهیزات با توجه به میزان استفاده با قدرت های مختلف طراحی و ساخته می شوند .

آسانسورهای-ساختمانی

شاخص های مهم برای طراحی انواع آسانسور :

  • مکانیزم چاله

  • استفاده های ویژه

  • محل قرارگیری آسانسور

  • نوع ساختمان

  • ارتفاع ساختمان

  • مکانیزم چاهک

انواع آسانسورها با توجه به ساختار چاه به دسته های زیر تقسیم می شوند :

  • آسانسور های هیدرولیک

  • آسانسور های کششی

  • آسانسورهای بالابرنده

  • آسانسورهای شیشه ای

-آسانسورهای هیدرولیک

یکی از انواع آسانسور ، آسانسورهای هیدرولیک هستند. آسانسورهای هیدرولیک علاوه بر جابه جایی افراد در جابه جایی کالاهای سنگین نیز کاربرد دارند. این آسانسورها با استفاده از جک های هیدرولیکی حرکت می کنند.

جک های هیدرولیکی خود انواع متفاوتی دارند. مکانیزم حرکت جک های هیدرولیکی به این صورت است که ؛ جک ها با استفاده از دستگاهی به نام پاورپوینت فشار روغن را ایجاد کرده و به پیستون ها انتقال می دهند. جک های الکتریکی در زیر کابین قرار می گیرند و با کمک نیروی هیدرولیکی باعث جابه جایی کابین می شوند.

دستگاه پاورپوینت مجهز به پمپی است که روغن را با فشار زیاد به زیر پیستون های جک های هیدرولیکی می فرستد و باعث حرکت آسانسور به سمت بالا می شود. در میان انواع آسانسور ها ، آسانسورهای هیدرولیک با تخلیه روغن پیستون ها ، به سمت پایین حرکت می کنند. میزان تخلیه روغن پیستون ها ، محل توقف آسانسور را مشخص می کند.

این آسانسورها در مسافت های کم و ظرفیت بالا کاربرد دارند.

آسانسور های هیدرولیک عمدتا به وسیله ی یک پیستون در قسمت پایینی آسانسور نگه داشته شده و به سمت بالا حرکت داده می شوند .

  • این نوع از آسانسور ها برای ساختمان های کم ارتفاع که دارای حدودا ۲ الی ۸ طبقه می باشند کاربرد دارد و دارای سرعت دویست فوت در دقیقه می باشند .

*مزایا و ویژگی های آسانسور هیدرولیک

  • این آسانسورها حرکتی نرم دارند.
  • این آسانسورها تنظیمات دقیقی برای توقف در طبقات دارند.
  • آسانسورهای هیدرولیکی در مقایسه با آسانسورهای کششی نصب راحت تری دارند
  • این آسانسورها به موتورخانه نیاز ندارند
  •  این آسانسورها در مقایسه با سایر آسانسورها فضای کمتری را اشغال می کنند.
  • این آسانسور ها از نظر ایمنی و راحتی در سطح بالایی هستند

آسانسورهای هیدرولیک

آسانسور های هیدرولیک عمدتا از دو نوع اصلی به شرح زیر ساخته شده اند :

۱ – آسانسور های هیدرولیک معمولی به همراه چاهک یا چاله

این نوع آسانسور هیدرولیک دارای یک طناب قرقره در کف چاهک آسانسور قرار دارد که با پایین آمدن آسانسور ، پیستون جمع شده را پذیرا می باشد .

در بعضی اشکال از این نوع آسانسور ها ، یک پیستون تلسکوپی موجود است که فرو ریخته و نیازمند به یک سوراخ کم عمق درزیر چاهک دارد.

حداکثر مسافتی که این نوع آسانسور می تواند حرکت کند ۶۰ فوت می باشد .

۲ – آسانسور های هیدرولیک فاقد چاهک یا چاله

این آسانسور ها دارای یک پیستون در دو طرف کابین می باشند که دارای سه مدل زیر مجموعه می باشد .

* آسانسور های هیدرولیکی طنابی

در این مدل از آسانسور از ترکیب طناب و یک پیستون برای حرکت دادن آنها استفاده می شود . این آسانسور ها توانایی حرکت تا ۶۰ فوت را دارند .

* آسانسور های هیدرولیکی تلسکوپی

در این نوع از پیکر بندی پیستون های تلسکوپی در بالای چاهک آسانسور ثابت می باشند و دارای دو و یا سه قطعه ی تلسکوپی می باشد که قابلیت حرکت تا ۵۰ فوت را دارند .

* آسانسور های هیدرولیکی بدون تلسکوپ و یا غیر تلسکوپی

این مدل دارای یک پیستون بوده و تا ارتفاع ۲۰ فوت را می تواند طی کند .

–  آسانسور های کششی

این نوع آسانسورها بسیار قدیمی هستند.آسانسور کششی توسط کابلی که به دور چرخ فلکه موتور که عمدتا در بالای چاهک قرار دارد به بالا و پایین جابه جا می شود ، وجود وزنه تعادل در این آسانسور ها باعث می شود که این آسانسورها بسیار کار آمد تر از قبل باشند .

*مزیت ها و ویژگی های آسانسورهای کششی

  • آسانسورهای کششی در مقایسه با آسانسورهای هیدرولیکی از سرعت بالایی برخوردارند.
  • این آسانسورها برای ساختمانهای متوسط و بلند قابل استفاده هستند.
  • این آسانسورها حرکتی نرم و روان دارند.

آسانسور های کششی به سه دسته ی اصلی تقسیم می شوند که به شرح زیر می باشند .

۱ – آسانسور های کششی دارای گیربکس

در این نوع از آسانسور ها یک گیربکس متصل به موتور وجود دارد که چرخی را که طناب ها را حرکت می دهد ، می چرخاند.

آسانسور های کششی گیربکس دار می توانند با سرعت بیش از ۵۰۰ فوت در دقیقه حرکت کنند .

۲ – آسانسور های کششی گیرلس

در این نوع از آسانسورها چرخ یا فلکه ی بسیار بزرگی وجود دارد که مستقیما به موتور متصل شده است این نوع از آسانسور ها سرعتی بالغ بر ۲۰۰۰ فوت بر ثانیه دارند .

۳ – آسانسور های بدون موتور خانه

در این نوع از آسانسور که به طور معمول از نوع کششی می باشند و فاقد موتور خانه هستند موتور در داخل چاهک قرار می گیرد.

آسانسورهای ساختمانی بالابرنده

این نوع آسانسورها دستگاه تامین برق دارند و بیشتر موتورهای این آسانسورها، الکتریکی یا احتراقی هستند. انواع آسانسور های بالابرنده به طور معمول در ساخت و ساز های ساختمانی استفاده می شوند .

آسانسور های شیشه ای

حرکت آسانسورهای شیشه ای با کنترل فشار هوا در یک محفظه انجام می شود. آسانسور بر روی این محفظه قرار دارد. آسانسور های پانوراما با استفاده از اختلاف فشار هوا درقسمت بالا و پایین کابین آسانسور حرکت می کنند.

در واقع با قوانین فیزیکی و خلا ایجاد شده کابین توسط هوا جابجا می شود. توربین های خلا کابین آسانسور را به سمت بالا می برند و با خارج شدن تدریجی فشار هوا آسانسور باعث پایین آمدن آسانسور می شود. این آسانسورها به دلیل طراحی کوچک و عدم نیاز به چاله آسانسور برای ساختمان های امروزی مطلوب هستند.

آسانسور-های-شیشه-ای

آسانسورهای MRL

این آسانسورها یک رقابت شدیدی را در میان شرکت های بزرگ ساخت آسانسور ایجاد کرد. این آسانسورها در مدت زمان اندکی جای آسانسورهای سنتی و قدیمی را گرفتند و به ارابه موسیقی معروف شدند آسانسورهای MRL به آسانسورهای بدون موتورخانه نیز معروفند.

این آسانسورها با کمک یک موتور سبک و بسیار کوچک جابه جا می شوند. مکانیزم حرکت آسانسور MRL به عنوان یکی از انواع آسانسورها به این شکل است که موتور آسانسور MRL به درون چاه منتقل می شود. و با استفاده از یک شاسی مختصر در بالای چاه روی ریل های آسانسور مستقر می شود و فضای کمتری را اشغال می کند.

*مزیت ها و ویژگی های آسانسورهای MRL

  • این آسانسورها نیازی به موتورخانه ندارند.
  • آسانسورهای MRL قطعات و لوازم جانبی کم حجمی دارند.
  • این آسانسورها می توانند هزینه های ساخت و ساز ساختمان را کاهش دهند.
  • این آسانسورها با محیط زیست سازگاری دارند.
  • این آسانسورها به آسانی و به سرعت قابل نصب هستند.
  • متخصص نصب آسانسور به تمامی تجهیزات دسترسی آسان دارد.
  • آسانسورهای MRL جزو محبوب ترین آسانسورها در کشور آمریکا هستند.

آسانسورهای مغناطیسی

آسانسور مغناطیسی یکی دیگر از انواع آسانسور است. که مکانیزم حرکتشان به صورت مغناطیسی می باشد. ریل ها و تجهیزات به دیواره چاه آسانسور با مغناطیس دائم وصل هستند. و به عنوان استاتور موتور عمل می کنند. کابین آسانسور نیز به عنوان روتور عمل می کند.

اتصال جریان برق به استاتور یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند. میدان مغناطیسی در بخش های قطع و اتصال جریان برق به کمک سیم پیچ های استاتور، سیم پیچ های روتور، باردار می شوند، از این رو کابین آسانسور به حرکت در می آید.

سانسورهای مغناطیسی در مقایسه با آسانسورها معمولی از لحاظ ایمنی در سطح بالایی هستند و گران تر می باشند.*

انواع آسانسور ها بر اساس ارتفاع ساختمان

  • ساختمان های کم ارتفاع

در این نوع ساختمان ها از آسانسور هیدرولیک استفاده می کنند

  • ساختمان های با ارتفاع متوسط

در این نوع از ساختمان ها از آسانسور گیربکس استفاده می کنند

  • ساختان های با ارتفاع بلند

در این نوع از ساختمان ها از آسانسور گیرلس استفاده می کنند

تکنولوژی های جدید در صنعت آسانسور

از نظر تکنولوژی انواع آسانسور به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند:

آسانسورهای اینترنتی

آسانسورهای اینترنتی جزو پیشرفته ترین آسانسور ها هستند. این نوع آسانسورها در رابطه با کارکرد و عواملی که باعث خرابی یا ساییدگی اجزای آسانسور می شوند ، اطلاعاتی به دست می آورند. و با پردازش ، تجزیه و تحلیل زمان نگهداری را تخمین می زنند. این تخمین ها می تواند مانع از ایجاد خرابی های احتمالی شود. از این رو شرکت های سازنده آسانسور های اینترنتی با صرفه جویی در هزینه و زمان، می توانند مشکلات آسانسورها را برطرف کنند.

آسانسورهای دو قلو

آسانسورهای دوقلو یکی دیگر از انواع آسانسور هستند. استفاده از آسانسورهای دو قلو در اروپا و آمریکا بسیار رایج است. آسانسورهای دوقلو متشکل از دو آسانسور معمولی می باشند که در یک شفت مشترک قرار می گیرند و به صورت جدا از هم حرکت می کنند.
این دو آسانسور به کمک قطعات و تجهیزاتی از هم جدا می شوند. و این دو آسانسور هیچ ضربه ای به هم وارد نمی کنند. فاصله بین این دو آسانسور قابل تنظیم می باشد. آسانسورهای دوقلو در یک شیفت کار می کنند و این باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شود.

آسانسورهای هوشمند

با پیشرفت تکنولوژی انواع آسانسورهای هوشمند پا به عرصه گذاشتند.آسانسورهای هوشمند به این شکل کار می کنند که فرد با فشار دکمه مقصد خود را مشخص می کند. سپس نمایشگر آسانسوری را که او را سریع تر به مقصد می رساند را معرفی می کند. استفاده از این آسانسورها در مکان های شلوغ رایج می باشد. این آسانسورها در ساعت های مختلف به حالت های مختلف قابل تنظیم هستند.

آسانسور های سبز

یکی دیگر از آسانسورهایی هستند که با پیشرفت تکنولوژی ساخته شدند. آسانسورهای سبز می توانند انرژی را ذخیره کنند ، از این رو ، این آسانسورها با نام آسانسور دوستدار محیط زیست نیز معروفند. آسانسورهای سبز یکی از انواع آسانسورهایی هستند که مجهز به یک چرخ دنده می باشند ؛ که در مقایسه با بالابرهای هیدرولیکی هشتاد درصد انرژی کمتری مصرف می کنند.

آسانسورهای سبز مجهز به سیستم های درایو هستند که باعث بهبود انرژی می شوند. این آسانسورها مجهز به سیستم های کامپیوتری می باشندکه سفرهای نورپردازی شده را کمتر می کنند.

این آسانسورها مجهز به سنسورهایی هستند که در صورت عدم استفاده ، به خواب می روند. بدین صورت که چراغ ها، ویدئو ، موسیقی و تهویه آسانسور در هنگام عدم استفاده خاموش می شوند.

آسانسورهای پرسرعت

با زیاد شدن طبقات ساختمان ، باید آسانسورها نیز قویتر باشند. تا سرعت حرکت بین طبقات بیشتر شود. آسانسور برج شانگهای جزو قویترین آسانسورها می باشد که در هرثانیه بیست متر را طی می کند.

آسانسور برج جده در عربستان صعودی یکی دیگر از انواع آسانسورهای پرسرعت می باشد. که در ساخت آن از کابل کربن-فیبر استفاده شده که قدرت بالابری آسانسور را بیشتر می کند. این آسانسور در مدت یک ثانیه بیست متر را طی می کند. و در مدت زمان بیست و پنج دقیقه به بلندترین ارتفاع می رسد.

 

انواع آسانسور بر اساس نوع ساختمان ها

  • آسانسورهای مخصوص پارکینگ ها
  • آسانسورهای صنعتی
  • آسانسورهای کشاورزی
  • آسانسورهای مسکونی
  • آسانسورهای بیمارستان

آسانسور بیمارستانی

۱ – آسانسور حمل تخت

آسانسور های حمل کننده ی تخت بر عمدتا برای حمل و جا به جای بیمارانی است که اکثرا قادر به جابه جایی و یا برخواستن نیستند کاربرد دارد ، یکی از شاخص ها و خصوصیات این آسانسور ها حرکت آهسته ی آنها می باشد .

” این آسانسورها مصرف برق بسیار کمی دارند و همچنین در زمان قطعی برق می توانند به کار خود ادامه بدهند”

این آسانسور ها اغلب دارای دو ورودی از سمت جلو و عقب هستند .

۲ – آسانسور های برانکارد بر

این نوع آسانسور ها اندازه ی کوچک تری نسبت به آسانسور های تخت بر دارند ، این نوع آسانسور های می توانند از نوع هیدرولیک و یا کششی باشند .

” این آسانسورها بایستی دارای صدای کم و حرکت نرم و آهسته برای جابه جا کردن بیماران ، پزشکان ، پرستاران و کارکنان بیمارستان در بین طبقات باشند

عمدتا برای حمل و جا به جای بیمارانی است که اکثرا قادر به جابه جایی و یا برخواستن نیستند

آسانسور مسکونی

آسانسور مسکونی در واقع آسانسوری است که در منازل و ساختمان­های مسکونی نصب می­شود. از آنجایی که هدف از نصب آسانسورهای مسکونی سهولت در جا به جایی افراد می­باشد، طراحی آنها به گونه ای صورت میگیرد که مناسب با محل نصب آن باشد.

برخی از ویژگی­های آسانسورهای مسکونی به شرح زیر می باشد:

  •  کوچک می­ باشند و برخی از آنها با یک سیستم پنوماتیک ظرفیت حمل یک یا دو نفر را دارند.
  •  در مقایسه با آسانسورهای تجاری یا صنعتی، ابعاد و اندازه کوچکتری دارند.
  •  معمولا دارای طراحی زیبا بوده و با معماری ساختمان سازگار می ­باشد.
  •  در مقایسه با آسانسورهای مسافری دارای پیچیدگی کمتری می ­باشد.
آسانسور مسکونی
در منازل و ساختمان­های مسکونی نصب می­شود

 

آسانسور صنعتی

یکی از انواع آسانسورهاست که در محیط های صنعتی همانند کارخانه ها، پروژه های عمرانی و ساخت و سازها، انبارها  و …. برای جابجایی دستگاه ها، کالاها، مواد اولیه و … به کار برده می شود.

مشخصات فنی آسانسورهای صنعتی

  • ظرفیت آن ها می تواند از ۵۰۰ تا ۳۰ هزار کیلوگرم بار باشد.
  • می توانند با سرعتی در حدود ۲ تا ۶ متر بر ثانیه حرکت کنند.
  • جنس کابین کاملا از فلز بوده و با استفاده از فنس یا ورق پانچ شده است. درب آنها انواع مختلفی دارد ولی عمدتا از نوع آکاردئونی است.
  • برای طراحی و ساخت ابعاد کابین به ابعاد چاهک نصب توجه می شود.
  • برای توقف کابین هم از ترمز الکترومغناطیسی استفاده می شود که محل نصب آن پشت الکتروموتور است. این ترمز به منظور توقف به موقع کابین آسانسور در ایستگاه لازم است و از برگشت کابین به طبقات پایین در هنگامی که درون آن بار قرار دارد، جلوگیری می کند.
اسانسور صنعتی
محیط های صنعتی همانند کارخانه ها، پروژه های عمرانی و ساخت و سازها، انبارها

نتیجه گیری

آسانسور وسیله ای است که برای جابه جایی افراد و بار مورد استفاده قرار می گیرد. آسانسورها متناسب با کاربرد و ارتفاعشان به انواع متفاوتی دسته بندی می شوند.

در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی آسانسورهایی ایجاد شده اند که کوتاه ترین زمان ممکن به بلندترین ارتفاع ها جابه جا می شوند.

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

آنچه در مورد شوفاژ و انواع آن باید بدانیم

شوفاژ چیست؟ شوفاژ معمولا به سه وسیله ی رادیاتور , پکیج و موتورخانه اطلاق میشود …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.