خانه / اجرا / مقاوم سازی دیوار آجری و روش های آن
مقاوم سازی دیوار آجری
اجرای روش‌هایی روی دیوار آجری غیر مسلح و آسیب دیده به دلایل مختلف، به منظور بالا بردن استحکام و مقاومت آن

مقاوم سازی دیوار آجری و روش های آن

مقاوم سازی دیوار آجری چیست؟

مقاوم سازی دیوار آجری عبارت است از اجرای روش‌هایی روی دیوار آجری غیر مسلح و آسیب دیده به دلایل مختلف، به منظور بالا بردن استحکام و مقاومت آن در برابر انواع نیروهایی که نسبت به آن اعمال‌ می‌شود. مقاوم سازی دیوار آجری عامل روش‌های مختلفی‌ می‌شود که استفاده یکی از آن ها به عوامل زیادی از جمله شدت آسیب، ضخامت دیوار و بودجه بستگی دارد.

اصولاً سازه های آجری مقاومت پایینی در برابر حوادثی نظیر زلزله دارند، از این رو باید این ضعف ها و کاستی ها شناخته شوند تا برای مقاوم سازی بهترین روش انتخاب گردد. به جرأت می توان گفت بناهای آجری در برابر لرزش های ناشی از زلزله آسیب پذیر هستند، خصوصاٌ بناهای قدیمی که مقاومت آن ها با گذشت زمان کم شده است.

اصولا نگهداری و یا بازسازی بنا هایی که به نسبت، از قدمت بیشتری برخوردارند، از اهمیت بالایی هم نیز برخوردار هستند. خالی از لطف نیست که بدانید، ساختمان های قدیمی و به ویژه باستانی در ایران بیشتر از چهار نوع مصالح استفاده می کردند.

این مصالح عبارت بودند از خاک یا آجر که از خاک درست می شده است، چوب، سنگ و الیاف گیاهی که در اصطلاح با نام کاهگل شناخته می شده اند. با استفاده از همین مصالح سازه هایی ساخته شده اند که تا امروز باقی مانده اند. با توجه به اقلیم کشور ایران و فرهنگ آن، حفظ این بناها ضروری  و حائز اهمیت است. این مسئله مسئولیتی را بر دوش مهندسان می گذارد .

در سازه های آجری عناصر ستون و تیر به شکل امروز وجود ندارد. دیوارهای حمال عناصر باربر سازه هستند. به همین خاطر برای مرمت ساختمان آجری باید به مرمت دیوار حمال پرداخت. برای تقویت صحیح و مقاوم سازی دیوار آجری باید از مشاور مقاوم سازی ساختمان کمک گرفت.

دلایل عملکرد ضعیف دیوارهای آجری در برابر زلزله :

  • استفاده از آجرهای بی کیفیت
  • استفاده از ملات سست و ضعیف
  • عدم طراحی و محاسبه ی سازه ای
  • اجرای ناصحیح دیوار چینی
  • عدم انسجام بخش های مختلف از قبیل سقف با دیوارها و دیوارها با پی
  • عدم رعایت ضوابط آیین نامه

از جمله خسارت ها و خرابی هایی که در ساختمان های بنایی و آجری مشاهده شده است میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • ایجاد ترک و جداشدن دیوارها از یکدیگر
  • فروریختن خارج از صفحه دیوارها
  • ایجاد ترک های مورب کششی در کنار بازشوها
  • فروریختن دیوارهای باربر و سقف ها
  • از بین رفتن انسجام سقف و فروریزش آجرهای طاق ضربی
  • خسارت در گوشه ساختمان و فروریختگی جزئی

روش های مقاوم سازی دیوارهای آجری

مقاوم سازی دیوارهای آجری به دو صورت سنتی و نوین صورت می گیرد

روش های سنتی

۱-مقاوم سازی دیوار با استفاده از مصالحی همچون سیمان و گچ

نوع مصالح مورد استفاده در این روش به عمق و عرض ترک های موجود در دیوار آجری بستگی دارد میتوان از مواردی همچون ملات سیمان ، ملات دارای ترکیبات ضد انقباض و رزین های اپوکسی استفاده کرد .

ممکن است به دلایل مختلفی ترک هایی به علت جای خالی ملات بین آجرها ایجاد شود . در این حالت هم باید مجددا نسبت به بندکشی با استفاده از مصالح مقاوم تر اقدام کرد .

مقاومت دیوار آجری از سیمان و گچ

۲- اجرای عملیات دوغاب ریزی روی دیوار

دوغاب ریزی از متداول ترین روش های مقاوم سازی دیوار آجری است . استفاده از دوغاب باعث برقراری یک اتصال محکم میان اجزای آسیب دیده و سست شده می شود . دوغاب عمدتا شامل ۸۰ درصد سیمان پرتلند و ۲۰ درصد سیمان پوزولانی است . اجرای این روش علاوه بر ساده بودن ، هزینه بسیار کمی هم دربردارد . در نتیجه از این روش بطور گسترده استفاده می شود .

روش های نوین

مقاوم سازی دیوار آجری با استفاده از پلیمر تقویت شده با فیبر یا همان FRP از روش هایی می باشد که امروزه بسیار به کار می رود .

تنوع این کامپوزیت ها زیاد است و کاربردهای بسیار متنوعی در زمینه مقاوم سازی دارند .استفاده از الیاف FRP بسته به نوع آن می تواند هزینه بر باشد.

کاربرد این مصالح بیشتر در سازه های تاریخی و ساختمانهای با ارزش فرهنگی است . در این روش یک سری نوار آماده و پیش ساخته روی سطح دیوار آسیب دیده چسبانده می شود به منظور چسباندن چند لایه کامپوزیت FRP به سطح زیرین از رزین های اپوکسی استفاده می شود .

دیوار آجری FRP

  • تقویت دیوارهای آجری بدون اعضای بتنی یا فولادی محیطی

الف : تقویت برشی

برای جبران ضعف برشی در دیوار ، صفحات FRP  در راستای طول دیوار و به صورت افقی در دو وجه دیوار نصب می گردد . نحوه عملکرد اف آر پی بدین صورت می باشد که پس از ایجاد ترک های برشی کرنش در آن منطقه افزایش یافته و نیروها به اف آر پی منتقل می گردد . در نتیجه مقاومت و شکل پذیری دیوار افزایش می یابد .

ب : تقویت خمشی

برای تقویت دیوار در خمش صفحات FRP در راستای ارتفاع و به صورت قائم در دو طرف نصب می گردد . در صفحات FRP که در راستای ارتفاع قرار گرفته اند باید انتهای آن در پای دیوار به طور مناسبی مهار شود تا نیروها به تکیه گاه پای دیوار منتقل گردد

در صورت استفاده همزمان از الیاف در هر دو راستا سختی و مقاومت و شکل پذیری بسیار افزایش می یابد . در این حالت الیاف های افقی خود مهارکننده ی الیاف خمشی می باشد .

  • مقاوم سازی با استفاده از میلگرد و بتن شاتکریت

یکی از روش های موثر تقویت ساختمان های موجود ایجاد روکش بتنی روی دیوارهاست . در این روش ابتدا تاسیسات نازک کاری دیوارها تا رسیدن به سطح آجر تخریب و جمع می گردد به نحوی که سطح دیوار عاری از مصالحی مانند گچ و مواد مضر برای بتن باشد.

کف سازی پای دیوارها تا رسیدن به کلاف زیر دیوار جمع آوری می گردد . سپس میلگردهایی با فواصل مشخص و معین در فوندسیون قرار داده شده مش بندی روی دیوار صورت می پذیرد پس از آن عملیات بتن پاشی با ضخامت حداقل ۳ سانتیمتر انجام می پذیرد و مجددا نازک کاری و تاسیسات روی دیوارها اجرا می شود

در این روش در محل تقاطع دیوارهای طولی و عرضی و محل شناژای قائم که به طور معمول به صورت متقارن و منظم در ساختمان وجود دارند یک پشت بند بتن آرمه قرار می گیرد ضخامت این پشت بندها بین ۳۵ تا ۵۰ میلیمتر متغیر است

راهکار‌های بهسازی و مقاوم سازی سازه های آجری

  • مصالح به کار گرفته شده می بایست از کیفیت مناسب و مطلوبی برخوردار بوده و با مصالح موجود همخوان و منسجم باشند.
  • وزن سازه با برداشتن عناصر سنگین فوقانی، کاهش داده شود.
  • سیستم فونداسیون باید قادر باشد بار نهایی ساختمان را به صورت مطلوب به زمین منتقل نماید.
  • دیوارها باید کاملا با یکدیگر و به هم متصل شوند‌، کف‌ ها باید به خوبی به دیوار متصل شوند تا از شکسته شدن خارج صفحه‌ای آن‌ ها جلوگیری شود.
  • دیوارهای سازه باید در دو جهت عمود بر هم در ساختمان به صورت یکنواخت توزیع شوند و فاصله بین مرکز جرم و مرکز سختی ساختمان با اضافه کردن دیوارهای جدید یا بستن باز شوها در دیوارهای موجود، کاهش داده شود (با این عمل اثرات نامطلوب پیچش در ساختمان کم می‌شود.)
  • سیستم سقف باید دارای انسجام کافی بوده و به صورت دقیق به دیوارهای ساختمان متصل شود.
  • عناصر غیر سازه‌ای باید به طور کامل و به نحو مطلوب به عناصر و مصالح سازه‌ ای متصل شوند.تا بهبود استحکام ساختمان را سرعت ببخشند.

 

 

 

 

 

 

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

آنچه در مورد شوفاژ و انواع آن باید بدانیم

شوفاژ چیست؟ شوفاژ معمولا به سه وسیله ی رادیاتور , پکیج و موتورخانه اطلاق میشود …

2 نظر

  1. سلام، ممنون از مطلبتون اما تصاویر کمی برای آشنایی وجود داره. برای آشنا کردن مخاطباتون با چیز های نوین که تولید میکنید باید تصاویر بیشتری قرار بدید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.