خانه / مصالح ساختمانی و فراورده ها / همه چیز درباره گروت
گروت
گروت از اب سیمان و افزودنی های متداول دیگر

همه چیز درباره گروت

گروت

گروت از آب، سیمان، ماسه و افزودنی‌های متداول دیگر تشکیل‌ شده است. در واقع می‌توان آن را چیزی شبیه به همان ملات دانست که جهت پر کردن فضاهای خالی و ترک‌های بزرگ ناشی از لایه‌ لایه شدن و یا خرد شدن بتن استفاده می‌شود.

گروت‌ها از نظر ظاهری به شکل پودر می‌باشند که پس از اختلاط با آب، به صورت ملات سیال مورد استفاده قرار می‌گیرند، گروت بافر پر مصرف‌ترین نوع گروت می‌باشد.

خواص فیزیکی و شیمیایی گروت

شکل سیال گروت این امکان را فراهم می‌کند تا در فضاهای خالی جریان پیدا کرده و فاصله‌ها را پر کند. پس از گذشت مدتی ماده دوغابی شکل، حالت جامد به خود می‌گیرد و به استحکام و مقاومت بالایی می‌رسد. از نظر ظاهری به شکل پودر می باشند که پس از اختلاط با آب، به صورت ملات سیال در می‌آیند.

گروت‌ها با داشتن توان جذب نیروهای وارده می‌توانند این نیروها را به بخش زیرین کار انتقال دهند. برای مثال هنگام نصب انواع ماشین آلات صنعتی سنگین، با زير سازي مناسب توسط گروت‌ها، نیروهای وارد شده از دستگاه‌ها به وسیله‌ی گروت یا ملات به فونداسیون بتنی منتقل می‌شوند. ملات ها و گروت ها موجب ایجاد مقاومت های مطلوب و مطمئن می شوند و همچنین باعث می شوند اتصال پایداری بین ملات یا گروت و سازها قرار گیرد.

مهمترین مزایا این است که مکانی که در آن گروت ریخته می‌شود را کاملاً پر می‌کند. گروت‌ها به‌ گونه‌ای طراحی و فرموله می‌شوند که ضمن ایجاد اتصال پایدار بین اجزای سازه‌ای (معمولاً فوقانی و تحتانی)، توان جذب نیروهای وارده و انتقال آن‌ها به بخش زیر کار داشته باشند.

مخلوط آماده

مخلوط‌های آماده جهت مصارف مختلفی مانند زیر صفحه‌ستون‌ها، نصب ریل ماشین‌آلات و… کاربرد دارند.

ملات‌‌ گروت‌های طراحی‌ شده برای گروت کاری باید پاسخگوی کاربردها عملکردها و نیازهای مشخصی همچون موارد زیر باشند.

  1. قوام‌ یافته و سیال باشند و در حالت معمولی جاری شوند.
  2. دچار جداشدگی آب و سنگدانه از هم نشده و ته‌نشین نشوند.
  3. دچار جمع شدگی قابل‌ملاحظه نشوند.
  4. توان نگهداری آب ملات بتنی و سیمان را داشته باشند.
  5. در حداقل زمان به مقاومت مطلوب دست یابند.

مجموعه ویژگی‌های بالا نیازمند همگونی مخلوط مواد چسباننده و مصالح سنگی و مواد افزودنی است. ملات‌های آماده تحت شرایط کنترل‌ شده و فرموله شده و از پیش مخلوط شده در کارخانه بسته‌بندی می‌شوند.

از آنجایی‌ که خصوصیات عملکرد این مواد به‌ طور دقیق مشخص و معلوم است اگر طبق راهنمای سازنده به کار رود و همچنین به‌ طور مناسب تحکیم و عمل‌آوری شوند نتایج رضایت بخشی را به دنبال خواهد داشت

 

انواع گروت

مدل های مختلفی در بازار موجود هستند که عبارتند از:

  • گروت پلیمری
  • گروت اپوکسی
  • گروت سیمانی منبسط شونده
  • گروت پایه سیمانی ویژه
  • گروت پایه سیمانی دانه درشت
  • نانو گروت ( گروت ریز دانه )

 

 پلیمری

این مدل در واقع نوعی گروت سیمانی است که با مواد پلیمری مختلف اصلاح شده است. مواد تشکیل دهنده در این مدل، رزین پلیمری و مخلوط سیمان است که به تولید ماده ای بسیار قدرتمند و کاربردی می انجامد.

این ماده از مخلوط سیمان دارای دانه بندی های ویژه با ماسه سیلیسی شکری است و همین امر سبب افزایش بسیار بالای مقاومت و روان کنندگی گروت پلیمری می شود.

ویژگی هایی که به آنها اشاره شد، باعث شده تا این ماده به یکی از پرکاربردترین انواع گروت در ساخت و ساز ها تبدیل شود و بتواند سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص دهد.

در ادامه به برخی از ویژگی های گروت پلیمری اشاره شده است.

– این ماده دارای پیوندی قوی با زیرسازی های معدنی است.
– مقاومت کششی، سایشی و خمشی این مدل بسیار بالا است.
– در برابر آب و به ویژه آب شور دریا بسیار مقاوم است.
– می توانید به عنوان یک آب بند و درزگیر مناسب برای مکان های گوناگونی و به ویژه برای آب بندی کاشی و سرامیک از آنها استفاده کنید.

در ادامه در مورد مدل های سیمانی هم به طور کامل صحبت خواهیم کرد. اما توجه داشته باشید که امروزه استفاده از مدل های سیمانی که با پلیمر اصلاح شده اند، بسیار رایج تر است.

ترکیبی که از پلیمر و سیمان به وجود می آید حاوی ترکیبات مختلفی از لاتکس است که به افزایش چسبندگی محصول نهایی کمک ویژه ای خواهد کرد.همچنین این پلیمر ها سبب می شوند که کارایی، مقاوت در برابر نشتی و سایر ویژگی های مثبت محصول ارتقا پیدا کنند.

توجه داشته باشید زمانی که می خواهید اقدام به پر کردن فضای خالی بین کاشی و سرامیک کنید و در واقع قصد انجام کارهای ظریف را دارید، هیچ ماده ای مناسب تر از گروت پلیمری نیست.

تمیز کردن لکه های باقی مانده از این محصول که بر روی کاشی و سرامیک منزل شما نقش بسته اند، بسیار ساده تر از مدل اپوکسی است.

 اپوکسی

یک ترکیب دو جزئی یا سه جزئی است و یکی از مواد بسیار مستحکم صنعتی به شمار می آید. این نوع گروت از ترکیب دو مایع مصنوعی (شبیه به چسب اپوکسی) تشکیل شده اند و یا به همراه این دو مایع مصنوعی مقداری ماسه به عنوان سخت کننده نیز به آنها اضافه شده که مدل سه جزئی را به وجود خواهد آورد.

در واقع گروت اپوکسی سه جزئی از رزین اپوکسی، سخت کننده و عمل آورنده آمین و دانه بندی ویيه سیلیسی تشکیل شده است.

این ماده نیاز به هیچ نوع آب بندی ندارد، از مقاومت بالایی در برابر رطوبت برخوردار است و حتی این ماده در مقابل بسیاری از مواد شیمیایی هم مقاوم است.

اغلب از این ماده گران قیمت برای نصب دستگاه های صنعتی استفاده می شود و استحکام دوام بالای آن سبب شده تا برای شرایط و مکان هایی که قرار است بار زیادی بر آن اعمال شود مناسب باشد.

در ادامه موارد بیشتری از کاربرد های این ماده را برای شما معرفی کرده ایم

-در کارخانه جاتی نظیر کارخانه ماشین آلات موتوری، در ژنراتور ها، پمپ ها، انواع ریل، جرثقیل ها و… برای نصب دستگاه ها از این ماده استفاده می شود.

– استفاده در صنعت ساختمان سازی یکی از پر رنگ ترین مصارف گروت اپوکسی است. نصب ستون های پیش ساخته بتنی و فولادی، اتصالات، پی ها، اطراف کانال لوله کشی و سایر اجزا و قسمت های ساختمان اغلب به استفاد ه از این ماده نیازمند هستند.

– برای ایجاد یک پیوند محکم و با دوام سازه ای می توانید از این ماده استفاده کنید.

– بتن ها معمولا اگر بدون استفاده از چسب بتن در مکانی استفاده شده باشند، با گذشت زمان ترک می خورند یا حفره هایی در آنها به وجود می آید. برای پر کردن این حفره ها و ترک ها و به طور کلی برای تعمیر بتن می توانید از گروت پلیمری استفاده کنید.

– پایه گارد های محافظ دست انداز، تیر های راهنمای و رانندگی، برینگ پل ها و بسیاری از موارد دیگر که در طول روز آنها را مشاهده می کنیم هم با استفاده از این ماده با دوام نصب و راه اندازی شده اند.

تمام مواردی که به آنها اشاره شد تنها بخشی از کاربرد های گروت اپوکسی است. این ماده فواید و مزایای بسیاری در پروژه های بزرگ دارد. بسیاری از اموری که به سختی توسط ملات های قدیمی در پروژه ها پیش می رفتند، با استفاده از این ملات مستحکم به سهولت انجام می پذیرند.

برخی از فواید این مدل که باعث شده در پروژه های سنگین و حساس از آنها استفاده شود.

– با توجه به دمای اطراف سازه، می تواند موجب خشک شدن هرچه سریعتر آن شود.
– این ماده در برابر لرزش و ارتعاشات شدید از مقاومت بالایی برخوردار است.
– بدون انبساط و انقباض باعث سخت شدن می شود.
– گروت اپوکسی دارای مقاومت مکانیکی بسیار بالایی است و از این رو در بسیاری از صنایع جهت نصب دستگاه های بسیار سنگین کاربرد دارد.
– مقاوم ترین ملاتی که می تواند حتی در مقابل مواد شیمیایی هم مقاومت کند، بدون تردید همین ملات اپوکسی است.
– قدرت چسبندگی این ماده به زیر کار های معدنی و فولادی بسیار بالا است.

سیمانی

استفاده از این ماده به عنوان ملات مورد استفاده برای نصب کاشی و سرامیک امری رایج است و برای بسیاری از امور مربوط به نگهداری و تعمیرات منزل هم می توانید از این ملات استفاده کنید.

گروت سیمان از سیمان پورتلند به عنوان سخت کننده استفاده می کند. این مدل را معمولا به صورت یک کیسه پودر خشک در بازار مشاهده می کنید که بعد از مخلوط شدن با میزان مشخصی آب قابل استفاده هستند.

البته همانطور که در ابتدای این بخش هم اشاره شد، بسیاری از مدل های سیمانی که این روز ها در بازار مورد استفاده قرار می گیرند، دارای برخی پلیمر ها هستند که خواص آنها را اصلاح کرده است.

ترکیبات اضافی از پلیمر لاتکس که به سیمان اضافه شده است، سبب افزایش قدرت چسبندگی شده است. بسیاری از ویژگی های مثبت پلیمر ها سبب شده تا این روز ها بیشتر از گروت سیمانی اصلاح شده با پلیمر استفاده شود تا اینکه صرفا از ملات سیمان در پروژه ها بهره ببرند

مقاومت اولیه و نهایی این ماده بسیار بالا است و همچنین زمان خشک شدن آن با توجه به شرایط آب و هوایی بسیار کوتاه است.

زمانی که گروت سیمانی با آب ترکیب می شود، دارای دو مرحله انبساط حجمی است. در اولین مرحله و زمانی که پودر با آب ترکیب می شود، شاهد انبساط اولیه حاصل از تصعید گاز ها هستیم. این مرحله حدود یک ربع تا نیم ساعت به طول می انجامد.
با انجام واکنش شیمیایی و زمانی که ملات در مرحله گیرش یا سفت شدن قرار دارد، شاهد مرحله دوم انبساط حجمی هستیم. معمولا بین ۲۴ الی ۴۸ ساعت پس از ترکیب شدن مواد با آب، دومین انبساط صورت می گیرد.گروت سیمانی

گروت سیمانی منبسط شده دارای خواص زیادی است که برخی از مهمترین این خواص عبارتند از:

– در این ملات خبری از سنگ دانه های آهنی نیست. بنابراین خطر زنگ زدگی و خوردگی در این ماده تقریبا به صفر میل می کند.
– این ملات دارای مقاومت فشاری بالایی است. بنابراین می توانید با خیال راحت در بسیاری از پروژه های خود از این ماده استفاده کنید.
– پس از خرید گروت سیمانی منبسط شونده، تنها کافیست تا میزان مشخصی از آب را به آن اضافه کنید.
تمامی مواد و افزودنی های لازم از قبل در این ملات وجود دارد، بنابراین هیچ ماده دیگری به جز آب به آن اضافه نکنید.
-گروت سیمانی دارای افزایش حجم کنترل شده است. با ایجاد سیستم انبساط گازی در فاز بتن تازه، نشست احتمالی به وجود آمده در مواد جبران خواهند شد.
 برخی از مهمترین کاربرد های این ملات منبسط شونده عبارتند از:
در زیر صفحات ستون ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند.
– برای نصب کاشی و سرامیک و انجام بازسازی ساختمان ها بسیار مناسب هستند.
– در موقعیت هایی که نیاز باشد یک ملات بدون جمع شدگی مورد استفاده قرار گیرد، از این ماده پرکاربرد استفاده می شود.
البته همانطور که اشاره شد، اضافه کردن مواد پلیمری به این ملات سالهاست که در صنعت تولید انواع گروت رایج شده. این کار سبب شده تا محصولات با کیفیت تری وارد بازار شوند که دارای ویژگی های برتری نسبت به سیمان ساده هستند.

 

گروت پایه سیمانی ویژه:

گروت سیمانی ویژه ملاتی متشکل از سیمان ، سنگدانه ، الیاف ، روانساز و مواد ضد انقباض می باشد که معمول ترین نوع گروت برای مصارف عمومی می باشد. گروت سیمانی ویژه برای ضخامت های ۲ الی ۱۰ سانتیمتر مناسب می باشد و دارای دانه بندی حداکثر تا ۳ میلیمتر می باشد . گروت سیمانی ویژه بدون انقباض می باشد و پس از ترکیب با آب ، ملاتی روان و توانمند جهت پر نمودن حفره ها و منافذ دور از دسترس ایجاد خواهد نمود .

  گروت سیمانی دانه درشت :

گروت سیمانی دانه درشت ملاتی متشکل از سیمان ، سنگدانه های دانه بندی شده ، الیاف پلی پروپیلن ، روانسازها و مواد منبسط کننده می باشد که عموما برای استفاده در ضخامت های بالای ۱۰ سانتیمتر به کار می رود . گروت سیمانی دانه ذرشت بدون انقباض می باشد و دارای مقاومت بالای ۷۰ مگاپاسکال می باشد و پس از ترکیب با آب ملاتی روان و توانمند برای پر نمودن زی تکیه گاهها را ایجاد خواهد نمود .

نانو گروت ( گروت ریز دانه )

گروت ریز دانه دارای دانه بندی حداکثر تا ۱ میلیمتر می باشد و برای پر کردن فضای خالی زیر بیس پلیت ها تا ضخامت ۲ سانتیمتر مناسب می باشد . نانو گروت یا گروت ریز دانه به لحاظ دانه بندی نسبت به سایر گروت ها ریزتر هستند و بدین ترتیب قابلیت پرکردن بهتر فضاهای متراکم و کوچک را خواهند داشت . پودر نانو گروت پس از ترکیب با آب ملاتی توانمند و بدون انقباض و روان را تولید خواهد نمود . نکته قابل توجه در مورد استفاده از نان گروت این است که نسبت به ساید گروت های مذکور دیرتر به گیرش و سخت شدن میرسد .

 

روش‌های گروت‌ریزی

به‌ طور کلی دو روش گروت ریزی در داخل حفرات وجود دارد که شامل موارد زیر است.

۱٫گروت یا ملات خشک : اگر در گروت‌ریزی از گروت یا ملات سیال نوع بافر استفاده شود، به علت روان بودن ملات، جایگذاری به‌طور خودبه‌خود انجام می‌شود. در روش گروت‌ریزی با ملات خشک از نیروی تراکمی برای جای‌گذاری استفاده می‌شود. مصرف گروت یا ملات‌های نوع خشک، در کارهای ساختمانی کاملاً رضایت بخش است اما روش جایگذاری، همیشه مناسب نیست. از این رو، در عمل تمایل بیشتری به استفاده از گروت سیال وجود دارد.

 

۲٫ روش گروت سیال : در محل‌هایی که حفرات تقریباً بسته و مسدود و غیرقابل دسترسی بوده و بیرون از آن گروت کاری به‌راحتی امکان‌پذیر نیست کاربرد فراوان دارد.

یکی از ویژگی هایی که این ملات دارد و بسیار کار با آن را ساده کرده است این است که به علت روانی در هنگام ریختن، گروت یا ملات خود به خود جایگذاری می شود.

در مواقعی که قصد پر کردن حفره های عمیق یا باریک را دارید که به نوعی مصدود و غیر قابل نفوذ هستند، روش ملات سیال نسبت به شیوه گروت خشک بسیار کاربردی تر است.

این روز ها به طور عمده در اکثر پروژه هایی که در آنها از ملات جهت زیر کار استفاده می شود، گروت سیال به گروت خشک ترجیح داده می شود و مهمترین دلیل آن را می توان راحتی استفاده از ملات سیال بیان کرد.

بعضی از پیمانکار ها سعی می کنند در کارگاه های ساختمانی خود و با استفاده از مواد و مصالح مختلف، اقدام به تولید گروت مناسب برای پروژه خود کنند. این کار به هیچ عنوان توصیه نمی شود و کاملا غیر اصولی و غیر حرفه ای است.

ملاتی که شما به صورت دستی در کارگاه خود تولید می کنید دانه بندی درستی ندارد و به دست آوردن یک درصد بهینه از مواد افزودنی و چسبنده (در صورت لزوم) از لحاظ تکنیکی غیر ممکن است.

در کنار این موارد توجه داشته باشید که تهیه ملات در کارگاه ها از لحاظ اقتصادی هم مقرون به صرفه نیست. به همین دلیل پیمانکاران با تجربه و حرفه ای همیشه از گروت آماده که تحت شرایط کنترل شده و فرموله شده تهیه تولید می شود استفاده می کنند.

خصوصیت و شرایط مصرف ملات هایی که در کارخانه تولید می شوند و تیم کنترل کیفیت آنها را مورد بررسی قرار می دهد، کاملا بر روی بسته بندی آنها مشخص شده است. تنها نیاز است بر اساس دستورالعمل هایی که توسط تولیدکننده بر روی محصول مشخص شده است پیش بروید تا شاهد بهترین نتیجه در پروژه های خود باشید.

 

نکاتی که در گروت ریزی باید رعایت نمود و در نظر گرفت

  • ‌سطوحی مورد نظر جهت گروت ريزی، بايد از هر گونه آلودگی روغنی‌‌، گرد و خاک و … پاک باشد.
  • ‌به مدت ۲ تا ۳ ساعت قبل از گروت ريزی بايد سطوح را کاملاً غرقاب نموده و در زمان گروت‌ريزی بايد آب اضافی را از روی سطح خشک کرد.
  • ‌صفحات ستونی که قرار است زير آن‌ها گروت وارد شود بايد از آلودگی کاملاً پاک‌ شده و روی آن‌ها سوراخ‌هایی برای خروج هوا تعبيه شود.
  • ‌فضايی که قرار است از گروت پر شود بايد به نحوی قالب‌بندی شود که هیچ‌ گونه نشت رطوبت از آن اتفاق نيفتد.
  • ‌مخلوط گروت مطابق دستورالعمل مربوطه که روی بسته‌بندی آن درج‌شده است آماده شود.
  • ‌توصیه میشود که گروت ريزی حداکثر به مدت ۱۵ دقيقه پس از اختلاط انجام گيرد.
  • ‌ضخامت گروت نباید کمتر از ۲۵ میلی متر در نظر گرفته شود و حداکثر ضخامت گروت مطابق توصیه‌های سازنده محصول تعیین میشود.
  • ‌گروت ريزی بايد پيوسته و یکجا اجرا شود به همين دليل بايد قبل از اجرای گروت‌ريزی برنامه‌ریزی برای اجرای کار صورت پذیرد.
  • ‌برای گروت‌ريزی حجيم توصيه می‌شود از پمپ‌های مناسب استفاده شود.
  • ‌گروت‌ريزی از يک سمت انجام پذيرد و می‌باید از سمتی اينکار انجام شود که گروت کوتاهترين مسافت را طی نمايد.
  • ‌پس از اتمام گروت ريزی، عمل‌آوری مناسب با استفاده از گونی خيس يا آب‌پاشی صورت پذيرد.

حداکثر و حداقل ضخامت گروت بین شالوده و صفحه ستون

به‌طور خلاصه ضخامت گروت‌ریزی بین صفحه‌ستون و شالوده به شرح زیر است.

  • ‌در روش تراز نمودن صفحه‌ ستون پیش از اسکلت‌بندی و همزمان با اجرای گروت، ضخامت معمول گروت‌ریزی حدود ۲ تا ۴ سانتیمتر است.
  • ‌در روش کار گذاشتن و تراز نمودن صفحه‌ستون با استفاده از مهره در زیر آن، ضخامت معمول برای گروت‌ریزی حدود ۴ تا ۱۰ سانتیمتر است که به ابعاد صفحه‌ستون، قطر بولت‌ها و مهره‌ها بستگی دارد.

 

کاربرد گروت

گروت‌ها معمولا برای مکان‌هایی که احتياج به مقاومت بالا و ترميم ترک‌ها با عمق زياد دارد استفاده می‌شود. از طرفی براي زیر سازی تجهيزات و ماشین‌های سنگين و هم‌چنین زیرسازی‌های فولادی و ثابت سازی ستون‌های پیش ساخته از گروت استفاده می‌شود. کاربرد گروت تقریبا مشابه ملات است. گروت برای زیر صفحه ستون‌ها، ریل‌ها، آنکربلت‌ها، نصب ریل ماشین آلات، برینگ پل‌ها ، توصيه می‌شود. از دیگر گاربردهای آن پرنمودن فضای خالی زیر بیس پلیت‌ها یا صفحه ستون‌ها و پرنمودن فضای اطراف آرماتورها و انکربولت‌ها است. هم چنین گروت امکان پرنمودن حفره‌ها، شکاف‌ها وگودال‌ها را نیز فراهم می‌کند.

سخن آخر

حداكثر ضخامت گروت ريزی در يک مرحله نبايد متجاوز از ۱۰ سانتی متر باشد ولی برای ضخامت‌های بيشتر و حداكثر تا ۱۵ سانتيمتر گروت ريزی در يک مرحله، بايستی از سنگدانه‌هایی با سايز ۳ الی ۱۵ ميليمتر در مخلوط با گروت استفاده شود كه در اين صورت با توجه به نوع سازه نسبت شن به گروت از حداكثر ۱ به ۱ تجاوز ننمايد تا اثرات زيانباز حاصل از حرارت هيدراسيون خنثی شود. و برای ضخامت‌های بیشتر باید با توجه به نظر طراح و مندرجات نقشه‌های مربوطه عمل شود.

 

درباره‌ی مدیریت

حتما ببینید

سنگ تزئینی ساختمانی

سنگ تزئینی ساختمانی سنگ تزئینی را میتوان با مروری خلاصه به سوابق و تاریخچه ی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.